SAD

Odlazak čovjeka koji je okončao Hladni rat

Utjelovljivao plemstvo Istočne američke obale

Buš: U Bijeloj kući proveo 12 godina. Agencije

Avaz.ba

2.12.2018

Džordž Buš (George H. W. Bush), 41. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koji je okončao Hladni rat i oslobodio Kuvajt od Sadama Huseina, umro je u petak u dobi od 94 godine, samo nekoliko mjeseci nakon supruge Barbare, žene koju je volio cijelog života.

Senatorov sin, poslanik u Kongresu, diplomata, šef CIA-e, zamjenik predsjednika, predsjednik (1989-1993), otac dvojice guvernera, od kojih je stariji Džord W. Buš proveo osam godina u Bijeloj kući, Džordž Buš stariji utjelovljivao je plemstvo Istočne američke obale, bez obzira na teksaške korijene.

Najmlađi pilot

Studirao je na „Phillipsu“, iako je bio primljen na prestižni „Yale“, a 1942. se prijavio u ratnu mornaricu te sa 18 godina postao najmlađi mornarički pilot.

Preživio je pad aviona koji su srušili Japanci 1944. iznad Tihog okeana. Nakon rata Buš se vjenčao s Barbarom Pirs (Pierce) početkom 1945., završava studij i radi u naftnoj industriji u Teksasu, gdje se obogatio i aktivirao u Republikanskoj stranci. Prvi od dva mandata u Predstavničkom domu u Vašingtonu počeo je 1967., a zatim je 1971. imenovan za ambasadora pri UN-u.


Nakon povlačenja iz politike vodio aktivan život

Nakon što je vodio stranku tokom skandala „Watergate“, predsjednik Džerald Ford (Gerald) imenovao ga je za šefa diplomatske misije u Kini. Slijedi čelno mjesto CIA-e, s kojeg je maknut dolaskom demokrate Džimija Kartera (Jimmy Carter) na vlast.

Na republikanskim predizborima za predsjedničke izbore kandidira se 1980., ali ga je pobijedio Ronald Regan (Reagan), koji ga bira za potpredsjedničkog kandidata. Za Buša tada počinje period od 12 godina u Bijeloj kući, osam kao Reganov zamjenik, da bi zatim bio uvjerljivo izabran za njegovog nasljednika. Njegov predsjednički mandat koincidira sa završetkom Hladnog rata, u kojem je pristupao izrazito oprezno. Mediji su ga nazivali gospodarom života i smrti osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Predgrađe Hjustona

Na invaziju Sadama Huseina na Kuvajt 1990. vrlo je odlučno reagirao i pokrenuo je najveću kopnenu ofanzivu od 1945. Nakon iračkog poraza, njegova popularnost približava se 90 posto i Buš naređuje vojnu intervenciju protiv panamskog predsjednika Manuela Norijege (Noriega).

Ti uspjesi u inozemstvu nisu ga spasili od jasnog poraza koji mu je krajem 1992. zadao 22 godine mlađi Bil Klinton (Bill Clinton). Buš, nakon što je tokom kampanje 1988. obećao da nikad neće povećati poreze, to čini pod pritiskom Kongresa. Tada Sjedinjene Države proživljavaju recesiju 1991. i 1992. uz jak porast nezaposlenosti. Za njegovog mandata SAD su priznale nezavisnost BiH.

Nakon poraza povukao se u predgrađe Hjustona, čiji aerodrom nosi njegovo ime.

Skok padobranom

Bio je izvrstan sportista, a za 90. rođendan izveo je padobranski skok. Džordž H. W. Buš, poznat i kao Buš 41, bio je najstariji živući američki predsjednik, a taj status sada pripada tri mjeseca mlađem Džimiju Karteru (Jimmy Carter).

Posljednjih godina kretao se u invalidskim kolicima, jer je bolovao od Parkinsonove bolesti. U aprilu 2018. uspio je doći na pogreb supruge Barbare, s kojom je 73 godine proveo u braku i koja je za njega govorila da je bio prvi dečko kojeg je poljubila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.