FRANCUSKA

Makron prelomio: Želi sastanak s predstavnicima "žutih prsluka"

Stavio je naglasak na važnost sudskih procesa

Smiriti tenzije što prije. Arhiv

Avaz.ba

2.12.2018

Nakon velikih demonstracija koje su proteklih nekoliko dana pogodile Francusku, predsjednik  Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zatražio je od premijera da sazove sastanke s čelnicima parlamentarnih stranaka i predstavnicima "žutih prsluka".   

On će u ponedjeljak u ministarstvu privrede razgovarati o procjeni štete tokom nereda.   

- Sastanci sa stranačkim čelnicima i premijerom Eduardom Filipom (Edouardom Philippeom) počet će u ponedjeljak - objavila je palača Matignon.  

S druge strane, osim stranačkuh čelnika sudjelovat će i predstavnici pomenutih   "žutih prsluka", grupe koja je organizirala proteste protiv povišenja poreza na gorivo, ali su protesti, koji su sada došli do treće sedmice za redom, prerasli u opće nezadovoljstvo vladom.   

Francuski predsjednik Makron je sredinom današnjeg dana sazvao krizni sastanak, jer je u subotu u ovoj zemlji povrijeđeno 263 osobe u demonstracijama  136.000 pripadnika "žutih prsluka". 

Na sastanku u nedjelju Makron je pozdravio angažman snaga reda i hitne pomoći koji su hrabro reagirali tokom dana i večeri, dodala je Elisejska palača.  

Stavio je naglasak na važnost sudskih procesa kako niti jedan incident ne bi ostao nekažnjen pri čemu je važno prikupiti prijave štete od vlasnika prodavnica i drugih lokala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.