SVIJET

Suprugu članice Švedske akademije nauka odbijena žalba na presudu za silovanje

U oktobru je 72-godišnji Francuz, koji je u braku s Katarinom Frostenson, pjesnikinjom i dramskom spisateljicom, koja je članica Švedske akademije nauka, proglašen krivim za silovanje iz 2011.

Arno s Frostenson: Skandal u Švedskoj

Fena

3.12.2018

Muškarcu koji je inače familijarno povezan s komisijom Švedske akademije nauka koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost odbijena je žalba na presudu zbog silovanja, a dvogodišnja kazna zatvora preinačena je nakon što je osuđen za drugo silovanje.

Žalbeni sud u švedskom mjestu Svea u ponedjeljak je izrekao Žan-Klodu Arnou (Jean-Claude Arnault) kaznu od dvije i po godine zatvora zbog silovanja iste žene dva puta prije sedam godina.

U oktobru je 72-godišnji Francuz, koji je u braku s Katarinom Frostenson, pjesnikinjom i dramskom spisateljicom, koja je članica Švedske akademije nauka, proglašen krivim za silovanje iz 2011. godine.

Skandal je prvi put izbio u novembru prošle godine, kada su danske novine objavile detaljne navode 18 žena koje optužuju Arnoa za silovanje, seksualno uznemiravanje, fizičko zlostavljanje i maltretiranje tokom perioda dužeg od 20 godina u Švedskoj i Francuskoj.

Skandal sa seksualnim zlostavljanjem doveo je do napuštanja ili distanciranja osam članova 18-člane komisije. Zbog haotične situacije u Akademiji, Nobelova nagrada za književnost odgođena je za 2019. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.