NAJAVE

Pompeo opominje saveznike da više troše na odbranu

Posebno će se razgovarati i o "produbljivanju veza s našim ključnim partnerima Gruzijom i Ukrajinom", navode iz Vašingtona

Pompeo: Redovni sastanak. Arhiv

S. N.

3.12.2018

Majk Pompeo (Mike), šef diplomatije Sjedinjenih Američkih Država, doputovat će u Brisel na redovni šestomjesečni sastanak ministara vanjskih poslova država NATO-a.  

Kako je najavljeno iz Stejt departmenta, on će u glavnom gradu Belgije boraviti od danas do 5. decembra.

Osim učešća na ministarskom sastanku, gdje će se analizirati šta je urađeno od onoga što su šefovi država ili vlada Alijanse dogovorili na julskom samitu, Pompeo će "ponoviti naš poziv da saveznici trebaju pošteno dijeliti teret odgovornosti da bi se zaštitili od zajedničkih prijetnji", objavljeno je u Vašingtonu.

- To znači ispunjenje obaveze na koju su se saveznici obavezali 2014. godine da će do 2024. trošiti dva posto svog bruto društvenog proizvoda na odbranu - saopćeno je iz Stejt departmenta.

Dodaje se i da su se saveznici obavezali i da će 20 posto od izdvajanja za odbranu biti potrošeno na nabavku značajne vojne opreme.

Stejt department posebno ističe da će se tokom samita razgovarati i o "produbljivanju veza s našim ključnim partnerima Gruzijom i Ukrajinom".

Pompeo će se sastati i s premijerom Belgije Šarlom Mišelom (Charles Michel).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.