ODNOSI

Posrednik UN-a doputovao u Jemen uoči mirovnih pregovora

Grifits i Huti pregovarači otputovat će u Švedsku u kuvajtskom avionu da bi prisustvovali sastanku s međunarodno priznatom jemenskom vladom

Jemen: Nakon zračnih napada. Fena

Fena

3.12.2018

Posrednik UN-a za Jemen Martin Grifits (Griffiths) doputovao je u ponedjeljak u jemensku prijestonicu Sanau da bi se priključio pregovaračima iz reda Huti pobunjenika koji će u Švedskoj prisustvovali mirovnim pregovorima uz posredovanje UN-a.

Grifits i Huti pregovarači otputovat će u Švedsku u kuvajtskom avionu, saopćili su jemenski politički izvori koji su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obraćaju medijima.

Posrednik UN-a nije davao nikakve izjave po dolasku u jemensku prijestonicu, prenose agencije.

Predstavnici međunarodno priznate jemenske vlade i Huti pobunjenika sastat će se u ovoj sedmici u Švedskoj uz posredovanje UN-a na razgovorima koji imaju za cilj okončanje četverogodišnjeg sukoba u siromašnoj arapskoj zemlji.

Jemen je zahvaćen nasiljem od 2014., kada su Huti pobunjenici osvojili veći dio zemlje, a kriza je eskalirala kada je koalicija pod saudijskim vodstvom pokrenula razornu kampanju zračnih udara u cilju poništavanja pomaka Hutija.

Saudijska Arabija i njene sunitske saveznice optužuju Hutije da djeluju kao marionetska snaga šiitskog Irana.

Vjeruje se da su deseci hiljada ljudi, među kojima su i civili, ubijeni u sukobima, a UN procjenjuju da je oko 14 miliona Jemenaca u riziku od gladi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.