BRISEL

Majk Pompeo će prisustvovati sastanku NATO-a na kojem će biti riječi o BiH

Vlada SAD oštro je kritizirala evropske zemlje za slab doprinos u finansiranju vojske i sigurnosti

O.K.

4.12.2018

Američki Stejt department potvrdio je sinoć da će šef diplomatije Majk Pompeo prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO saveza, prenosi agencija Xinhua.

Kako je kazala Heder Noret (Heather Nauret), portaprol ovog tijela, Pompeo u Brisel dolazi da bi se uvjerio u napredak država i napredak dogovora koji su napravljeni u julu tokom njegove posljednje posjete.

- Pompeo će ponoviti naš poziv saveznicima da učvrste i osnaže svoj doprinos u borbi protiv zajedničkih prijetnji - stoji u saopćenju.

SAD su prije dvije godine pozvale svoje saveznike u NATO da za potrebe Saveza izdvajaju dva posto svog BDP-a.

Vlada SAD oštro je kritizirala evropske zemlje za slab doprinos u finansiranju vojske i sigurnosti.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kazao je ranije da želi osnovati "pravu evropsku vojsku", na što mu je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) odgovorio da prvo trebaju ulagati u NATO, koji SAD izdašno finansiraju.

Prema podacima o finansiranju, samo pet od 29 članica ispunjavaju svoj zadani cilj ulaganja u odbranu, a to su Estonija, Grčka, Latvija, Velika Britanija i SAD.

Na sastanku kojem će Pompeo prisustvovati bit će govora i o Bosni i Hercegovini, što je jučer potvrdio Jens Stoltenberg, koji je kazao da naša zemlja ima MAP te da se samo čeka usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.