KOMEMORACIJA

Kovčeg s posmrtnim ostacima Džordža Buša stigao u Vašington

Bijela kuća je saopćila da će predsjednik Donald Tramp prisustvovati sahrani

Tramp odao počast Bušu. AFP

Avaz.ba

4.12.2018

Kovčeg s posmrtnim ostacima bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša (George H.W. Bush) stigao je jučer u Vašington, gdje će se građani i zvaničnici oprostiti od 41. predsjednika SAD.

Potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence) izjavio je da će mu primjer Buša starijeg uvijek biti inspiracija, a da će njegova služba zauvijek biti u srcima američkog naroda, prenose agencije.

- Buš stariji nikada nije odbio poziv da služi svojoj državi - rekao je Pens.

Predsjedavajući Zastupničkog doma američkog Kongresa Pol Rajan (Paul Ryan) izjavio je da je Buš stariji uvijek bio veliki patriota i da je bio prvi predsjednik za koga je želio da glasa kao mladić.

- Ovdje počiva veliki čovjek - rekao je Rajan.

Bijela kuća je saopćila da će predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) prisustvovati sahrani Buša.

Džordž Buš preminuo je 1. decembra u 94. godini, bio je 41. predsjednik SAD, od 1989. do 1993. godine. Osam godina kasnije, njegov sin Džordž Buš mlađi postao je 43. američki predsjednik. 

Buš stariji u dva mandata bio potpredsjednik za vrijeme Ronalda Regana (Reagan), a bio je i šef Centralne obavještajne agencije (CIA).

Popularnost mu je naglo porasla uspjehom SAD u Zaljevskom ratu 1991. godine.

Uprkos popularnosti koja je zbog toga dostizala i rejting od 90 posto među građanima, bio je kritiziran da je zapostavio pitanja iz unutarnje politike i na izborima 1992. godine ga je pobijedio Bil Klinton (Bill Clinton).

Prije nego što je počeo da se bavi politikom 1964. godine, bio je pilot u mornarici u Drugom svjetskom ratu, a kasnijih godina je ušao u posao sa naftom i u 40. godini postao milioner.

Njegova supruga Barbara preminula je prije osam mjeseci.

Buš bio najdugovječniji američki predsjednik.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.