SVIJET

NATO savez: Gruzija može pristupiti Alijansi

Rusija ima naviku upadanja i okupiranja teritorija drugih država, tražimo povlačenje njenih vojnika iz Gruzije, poručio je Stoltenberg

Stoltenberg: Rusija ima naviku upadanja i okupiranja teritorija drugih država. Arhiv

S. NUMANOVIĆ

4.12.2018

NATO savez spreman je primiti Gruziju u svoje članstvo, saopćio je generalni sekretar ovog bloka Jens Stoltenberg.

Govoreći pred novinarima, on je istakao da Gruzija treba nastaviti s reformama te da će NATO nastaviti i pojačati svoju političku, "ali i drugu pomoć" ovoj državi.

Ukrajina, pak, treba nastaviti s reformama zarad boljitka svakog svog građanina. NATO će pojačati svu svoju pomoć i toj zemlji, poručio je Stoltenberg.

On je iznio i zahtjev ministara da Rusija odmah oslobodi zarobljene mornare i brodove Ukrajine. Ova zemlja ima pravo slobodne plovidbe i pristupa svojim lukama u Azovskom moru, ima sporazum o tome s Rusijom, a na strani zvaničnog Kijeva je i međunarodno pravo.

- Rusija je najprije napala i anektirala Krim, a onda je izgradila most kojim sada onemogućava pristup Azovskom moru ne samo Ukrajini već i drugim državama. Pozivamo Rusiju da odmah prekine s tim aktivnostima.

Rusija ima naviku upadanja i okupiranja teritorija drugih država. Tražimo da se njeni vojnici povuku i iz dijelova Gruzije - poručio je generalni sekretar NATO-a.

Ministri NATO-a upozorili su jučer i da je novi raketni program Rusije "direktna prijetnja sigurnosti saveznika", da se njime krše odredbe Sporazuma o nuklearnom naoružanju (INF), te najavili da će "adekvatno odgovoriti" i osigurati bezbjednost svake od država NATO-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.