SVIJET U ponedjeljak 17 brodova još čekalo na ulaz u Azovsko more

Rusija djelimično odblokirala prolaz za ukrajinske brodove

Ruska strana ih zaustavlja i pregledava kao i prije, ali je saobraćaj djelimično ponovo uspostavljen

Avaz.ba
04.12.2018 20:12

Luke Berdjansk i Mariupolj su djelimično odblokirane

Rusija je djelimično oslobodila pristup ukrajinskim lukama na Azovskom moru, saopćile su danas ukrajinske vlasti, što bi mogao biti znak smirivanja napetosti na tom osjetljivom području koje je u središtu sukoba Kijeva i Moskve.

Veoma važne za ukrajinski izvoz, "luke Berdjansk i Mariupolj su djelimično odblokirane. Brodovi ulaze i izlaze kroz Kerčka vrata", koja Crno more povezuju s Azovskim, navodi se u saopćenju ukrajinskog ministra za infrastrukturu Volodimira Omeljana. 

- Ruska strana ih zaustavlja i pregledava kao i prije, ali je saobraćaj djelimično ponovo uspostavljen - dodao je. 

Prema njegovim riječima, u ponedjeljak je 17 brodova još čekalo na ulaz u Azovsko more, a jedan je čekao na izlaz.

Kijev i Moskva su u najgorem sukobu posljednjih godina pošto je Rusija 25. novembra nasilu zaustavila tri ukrajinska ratna broda koja su pokušavala ući u Azovsko more. 

Prije pomorskog izgreda Kijev i Zapad su mjesecima optuživali Rusiju da namjerno "sprečava" prolaz trgovačkih brodova kroz Kerčka vrata, na koja Moskva polaže pravo kontrole nakon aneksije Krima.

Sukob je potaknuo bojazan od eskalacije između dviju bivših sovjetskih republika. Premda je Zapad podupro Ukrajinu u tom sukobu, pozvao je obje strane na suzdržanost.

Tagovi

Ukrajina Rusija
NA VRH