KANADA

Uhapšena potpredsjednica kompanije ''Huawei''

Za Meng Vanžu su SAD raspisale potjernicu zbog kršenja sankcija Iranu

Kompanija dobila malo informacija o ovom slučaju. AFP

Avaz.ba

6.12.2018

Kanada je uhapsila ''Huaweijevu'' globalnu finansijsku direktoricu u Vankuveru, gdje je suočena s izručenjem Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD protiv Irana, objavili su u srijedu američki mediji.

Meng Vanžu (Wanzhou), jedna od potpredsjednica kineske tehnološke kompanije i kći osnivača te kompanije Rena Žengfeija (Zhengfeia), uhapšena je 1. decembra, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je portparol kanadskog ministarstva pravosuđa za novine "Globe and Mail".

Predstavnici kompanije ''Huawei'', jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, nisu komentirali slučaj, kao ni kanadski i američki dužnosnici, objavile su agencije.

Portparol ''Huaweija'' potvrdio je da je Meng uhapšena u Kanadi na zahtjev američkih vlasti, i to dok je u zračnoj luci čekala let. Nije otkrio tačno pod kojim optužbama je privedena.

- Kompanija je dobila vrlo malo informacija o optužbama i nismo upoznati ni s kakvim kriminalnim radnjama gospođe Meng - kazao je portparol. 

''Uvjereni smo da će kanadske i američke vlasti postići sporazum i donijeti pravednu odluku'', dodao je.

Američko ministarstvo pravosuđa odbilo je komentirati slučaj. 

Američke vlasti pratile su ''Huawei'' barem od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama.

Dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su prije nekoliko sedmica lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korištenje opreme koju proizvodi kineska kompanija ''Huawei'', objavio je ''Wall Street Journal''. 

Trgovinski rat između Kine i SAD i dalje bjesni, a nedavno su američki dužnosnici ponovo iznijeli optužbe za vojnu i industrijsku špijunažu, u koju su navodno uključene kineske kompanije.

WSJ je prenio izjave neimenovanih dužnosnika koji znaju za namjeru američke administracije da izlobira prekid korištenja uređaja ''Huawei'' kod svojih stranih partnera. Američki dužnosnici navodno se sastaju sa svojim stranim kolegama i direktorima telekomunikacijskih kompanija u njihovim zemljama, upozoravajući ih na rizike i upitnu kibernetičku sigurnost zbog korištenja ''Huawei'' uređaja.

SAD ove godine posebno napada ''Huawei''. Glavešine sigurnosnih agencija kao što su FBI, CIA i NSA izrazili su zabrinutost da je ''Huawei'', ali i druge kineske kompanije, u podređenom položaju zbog mogućih dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže.

U maju ove godine ministarstvo odbrane (Pentagon) već je zabranilo korištenje ''Huawei'' i ZTE telefona, a sada ih pokušava zabraniti i u partnerskim zemljama.

Prema pisanju WSJ-a, Vašington razmišlja o povećanju finansijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Vlada SAD posebno je zabrinuta zbog korištenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.