TENESI Ne želi se mučiti

Američki zatvorenik želi da ga pogube na električnoj stolici

Dejvid Erl Miler samo je jedan u nizu onih koji se bune protiv smrti injekcijom nakon što je nekoliko pogubljenja tom metodom loše provedeno

Piše: Index.hr

Električna stolica

Foto: Ilustracija


Osuđenik na smrt u američkoj saveznoj državi Tenesi traži da ga pogube na električnoj stolici jer smatra da bi pri izvršenju smrtne kazne injekcijom više patio, javlja BBC.

Dejvid Erl Miler (David Earl Miller, 61) samo je jedan u nizu zatvorenika koji se bune protiv smrti injekcijom nakon što je nekoliko pogubljenja tom metodom loše provedeno.

Edmund Zagorski (63), koji je pogubljen prošlog mjeseca, također je tražio da ga se usmrti na električnoj stolici. 

Izvršenje smrtne kazne ubrizganjem smrtonosnog koktela osnovna je metoda provedbe te presude u saveznoj državi Tennesi, no zatvorenici koji su počinili zločine prije 1999. godine imaju pravo izbora metode usmrćivanja. Prije Zagorskog, izvršenje smrtne kazne na električnoj stolici zadnji put je u toj državi provedeno 1960. godine.  

Oba zatvorenika zatražila su tu metodu pogubljenja nakon što je u avgustu osuđeniku na smrt Biliju Reju (Billy Ray) trebalo 20 minuta da umre. Bilo je očigledno da je pritom jako patio jer mu je cijelo lice poprimilo ljubičastu boju. 

Prema ustavu SAD-a, zabranjena je okrutna provedba smrtne kazne, no zatvorenici su sve više nepovjerljivi prema metodi usmrćivanja injekcijom nakon nekoliko loše provedenih pogubljenja kada se koristila kombinacija kemikalija zbog kojih su zatvorenici očigledno patili.

NA VRH