MEKSIKO

Tramp: Migranti će navaliti na granicu gdje nema zida, nećemo ih pustiti

Američki carinici uhapsili 124 osobe

Migranti na granici sa SAD. AFP

Avaz.ba

7.12.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je u četvrtak da Arizonu "očekuje velika navala imigranata" duž dijela granice koja nema zaštitnu ogradu te ponovio poziv demokratima da podrže njegov prijedlog o finansiranju izgradnje zida na granici.

- Arizona, zajedno s našom vojskom i pograničnom ophodnjom, priprema se za masovni priliv na prostoru bez zida. Nećemo ih pustiti da prođu - napisao je Tramp u postu na Twitteru, nastavljajući pritisak na zastupnike u nastojanju da odobre dugoročno finansiranje vladinih agencija do kraja septembra sljedeće godine. Tramp za svoje tvrdnje o "masovnom prilivu" migranata nije ponudio nikakve dokaze, prenose agencije.

Predstavnici Bijele kuće, ministarstva sigurnosti SAD i Pentagona nisu zasad odgovorili na zahtjev za komentar, navode agencije. Nije jasno je li Tramp imao na umu neku određenu grupu migranata.

Američka carinska i granična zaštita u srijedu su objavile da su pogranični agenti u Arizoni uhapsili dvije grupe ljudi iz Hondurasa i Gvatemale te da su ukupno granicu ilegalno prešle 124 osobe. 

Američki Kongres odobrio je u četvrtak kao privremeno rješenje finansiranje tokom dvosedmičnog perioda, no zastupnici još trebaju odobriti mjeru dugoročnijeg finansiranja vladinih agencija do kraja fiskalne godine u septembru. 

Tramp je ove godine od Kongresa zahtijevao pet milijardi dolara za granicu i zaprijetio obustavom rada vlade ako se zastupnici ne slože.

Demokrati tvrde da zid neće biti djelotvoran u zaustavljanju ilegalne migracije i krijumčarenja droga preko granice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.