Foto: AFP Između 2013. i 2017. prisiljeno na brak više od 7.400 žena

TRGOVINA LJUDIMA Naučnici iz Škole za javno zdravstvo objavili studiju

Užas u Mijanmaru: Više hiljada žena prisiljeno na brak i trudnoću s Kinezima

Kineska politika jednog djeteta rezultirala je razlikama u populaciji u kojoj muškarci premašuju broj žena za skoro 34 miliona ljudi

Autor: Jutarnji.hr
07.12.2018 12:40
A
A
A

Više od 7.400 žena iz Mijanmara bilo je prisiljeno na ženidbu s muškarcima iz Kine između 2013. i 2017. godine, objavili su autori nove studije u petak.

Većina tih žena je također bila prisiljena i na trudnoću, prema studiji koju su objavili naučnici iz Škole za javno zdravstvo "Johns Hopkins Bloomberg" i tajlandske ženske asocijacije "Kachin".

Studija sadržava više od 400 ispovijesti žena s više od 40 lokacija u Mijanmaru i Kini.

Kineska politika jednog djeteta rezultirala je razlikama u populaciji u kojoj muškarci nadmašuju broj žena za skoro 34 miliona ljudi te tako potiču potražnju za trgovinom ženama iz susjednih zemalja.

Sukobi, oduzimanje zemljišta i ostale povrede ljudskih prava mijanmarske vlade u pograničnim područjima, ponajviše u pokrajinama Shan i Kachin, gdje su na hiljade žena bez dokumenata otjerane u ruke krijumčara ljudima i prisiljene na brak iz kojeg ne mogu izaći, napominju istraživači.

- Žrtve prisilnog braka trpe niz kršenja svojih ljudskih prava te su izložene fizičkim i psihološkim rizicima - rekao je glavni autor studije Kortland Robinson (Courtland).

Studija poziva Mijanmar da prekine unutrašnje sukobe i da osigura da njeni građani posjeduju lične dokumente, koji bi im omogućili zakonit rad u Kini.

- Ova studija skreće pažnju na bit problema i na hitno djelovanje i podršku žrtvama - naglasio je Robinson.

Također poziva vladu Kine da omogući mijanmarskim izbjeglicama sigurno utočište i humanitarnu pomoć da bi se umanjila njihova ranjivost na trgovinu ljudima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Kji (San Suu Kyi) na čelu je mjanmarske vlade od 2016.