TRGOVINA LJUDIMA

Užas u Mijanmaru: Više hiljada žena prisiljeno na brak i trudnoću s Kinezima

Kineska politika jednog djeteta rezultirala je razlikama u populaciji u kojoj muškarci premašuju broj žena za skoro 34 miliona ljudi

Između 2013. i 2017. prisiljeno na brak više od 7.400 žena. AFP

Jutarnji.hr

7.12.2018

Više od 7.400 žena iz Mijanmara bilo je prisiljeno na ženidbu s muškarcima iz Kine između 2013. i 2017. godine, objavili su autori nove studije u petak.

Većina tih žena je također bila prisiljena i na trudnoću, prema studiji koju su objavili naučnici iz Škole za javno zdravstvo "Johns Hopkins Bloomberg" i tajlandske ženske asocijacije "Kachin".

Studija sadržava više od 400 ispovijesti žena s više od 40 lokacija u Mijanmaru i Kini.

Kineska politika jednog djeteta rezultirala je razlikama u populaciji u kojoj muškarci nadmašuju broj žena za skoro 34 miliona ljudi te tako potiču potražnju za trgovinom ženama iz susjednih zemalja.

Sukobi, oduzimanje zemljišta i ostale povrede ljudskih prava mijanmarske vlade u pograničnim područjima, ponajviše u pokrajinama Shan i Kachin, gdje su na hiljade žena bez dokumenata otjerane u ruke krijumčara ljudima i prisiljene na brak iz kojeg ne mogu izaći, napominju istraživači.

- Žrtve prisilnog braka trpe niz kršenja svojih ljudskih prava te su izložene fizičkim i psihološkim rizicima - rekao je glavni autor studije Kortland Robinson (Courtland).

Studija poziva Mijanmar da prekine unutrašnje sukobe i da osigura da njeni građani posjeduju lične dokumente, koji bi im omogućili zakonit rad u Kini.

- Ova studija skreće pažnju na bit problema i na hitno djelovanje i podršku žrtvama - naglasio je Robinson.

Također poziva vladu Kine da omogući mijanmarskim izbjeglicama sigurno utočište i humanitarnu pomoć da bi se umanjila njihova ranjivost na trgovinu ljudima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Kji (San Suu Kyi) na čelu je mjanmarske vlade od 2016.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.