FRANCUSKA

Kazna od 189 miliona eura za šest proizvođača bijele tehnike: Dogovarali cijene frižidera i mašina za suđe

Kompanije sarađivale u istrazi, ne poričući postojanje dogovora

Ilustracija

Jutarnji.hr

8.12.2018

Francuska državna Agencija za tržišno natjecanje kaznila je s 189 miliona eura šest velikih proizvođača "bijele tehnike" zbog dogovaranja cijena frižidera i mašina za suđe na tamošnjem tržištu. Riječ je o "Whirlpoolu", "Candyju", "Electroluxu", "Indesitu", "Eberhardt Freresu" i grupaciji "BSH" u čijoj su igri i među ostalim, brendovi "Bosch" i "Siemens".

- Šest proizvođača imalo je međusobna savjetovanja na tajnim sastancima između januara 2007. i maja 2008. o preporučenim maloprodajnim cijenama – navodi se u rješenju Agencije za tržišno takmičenje, sumirajući prekršaj proizvođača kao nedopušteni horizontalni sporazum. Dodaje se i kako su penalizirane kompanije prekršile pravila usklađujući uvjete kuhinjskih instalacija za izložbene modele.

Kažnjeni proizvođači drže oko 70 posto francuskog tržišta frižidera i mašina suđa za domaćinstva. Agencija otkriva kako su kompanije sarađivale u istrazi ne poričući postojanje dogovora o cijenama i na taj način su smanjile kaznu, navodi se u saopćenju.

- Iako su moć pregovaranja distributera ili porast azijskih konkurenata "Samsung" i "LG" mogli olakšati učinke kartela, ostaje činjenica da je takva praksa mogla ograničiti sveukupni trend smanjenja prevladavajućih cijena u tom sektoru – zaključuje Agencija za tržišno takmičenje  Francuske.

Najviše će prema rješenju francuskih regulatora platiti američki "Whirlpool", 56 miliona eura, švedski "Electrolux" 48 miliona eura, "Indesit", francuska kompanija koja je tokom istrage prešla u pretežito vlasništvo "Whirlpoola", a odrezano joj je 46 miliona eura kazne, te "BSH", 23 miliona eura.

Postupak protiv šest proizvođača bijele tehnike pokrenut je po prijavi Uprave za zaštitu tržišnog takmičenja, pitanja potrošača i kontrole prevare u sastavu Ministarstva privrede Francuske tokom 2012.. Za potrebe istrage, navodi se u spomenutome rješenju francuskog regulatora, u predstavništva firmi pod istragom inspektori su upadali u zoru izuzimajući i plijeneći dokumentaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.