REAKCIJE Turski lider napomenuo je da se pripadnici turskih sigurnosnih snaga ponašaju "humano"

Erdoan: Evropo - treseš se, ali ne zbog migranata i muslimana

Komentari turskog predsjednika uslijedili su nakon što je francuska policija na protestima u Parizu protiv učesnika protesta upotrijebila suzavac

Srna
08.12.2018 20:07

Erdoan: Zidovi sigurnosti i blagostanja, koje su toliko hvalili, počinju da se tresu

Foto: Arhiv

Protesti pokreta "Žuti prsluci" ukazali su na propalu evropsku demokratiju, ljudska prava i slobodu, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Erdogan). 

On je naglasio da je Evropa ugrožena zbog svog stanovništva, a ne zbog migranata ili muslimana. 

- Zidovi sigurnosti i blagostanja, koje su toliko hvalili, počinju da se tresu, i to ne zbog migranata ili muslimana, već zbog njihovih građana - istakao je Erdoan.

Podsjećajući na to da je međunarodna zajednica tursku policiju često optuživala za upotrebu sile, Erdoan je skrenuo pažnju na situaciju u Francuskoj i na to kako se tokom protesta ponašala policija. 

Turski lider napomenuo je da se pripadnici turskih sigurnosnih snaga ponašaju "humano" i pozvao da se razmotri situacija u Francuskoj i primijeti kako se lokalna policija ponaša prema učesnicima protesta.

Erdoan je dodao da je Ankara protiv haosa koji izazivaju demonstranti, ali i protiv upotrebe ekstremnog nasilja prilikom njihovog smirivanja. 

Komentari turskog predsjednika uslijedili su nakon što je francuska policija na protestima u Parizu protiv učesnika protesta upotrijebila suzavac i privela 950 ljudi.

NA VRH