SVIJET

Pariska nedjelja: Apokaliptične scene u gradu ljubavi nakon protesta "žutih prsluka"

Makron se naciji posljednji put obratio 27. novembra

Katastrofalne posljedice. AFP

Index.hr

9.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

I ove nedjelje radnici Pariza čistili su ulice i odnosili izgorjele automobile nakon još jednog nasilnog protesta “žutih prsluka” i najave predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da će se obratiti naciji sljedeće sedmice, prenose agencije.

Jučerašnji protest ponovo je rezultirao razbijanjem auta i izloga trgovina i restorana, na kojima su ispisivani slogani protiv Makrona. Sve to danas su morali čistiti radnici. 

 - Nećeš izdržati do Božića - grafit je ispisan na trgovini nedaleko od Elizejskih polja, upućen predsjedniku Makronu, koji se sve više kritizira i zato što se još nije obratio javnosti otkako je eskaliralo nasilje demonstranata. 

- Ovaj haos mora završiti - rekao je doktor Andre Džuilar (Juillar), dok je jutros pokraj Ajfelovog tornja stajao u redu u pekari, koja je u subotu bila zatvorena radi sigurnosnih razloga.

I vlasnik dviju trgovina u centru Pariza Gregori Karaj (Gregory Caray) želi da nasilje na pariskim ulicama prestane. Izjavio je da je osjetio olakšanje kad je vidio da izlozi njegovih trgovina nisu uništeni, no drvene ploče kojima je zaštitio staklo bile su ispisane grafitima.

Makron se naciji posljednji put obratio 27. novembra, kad je rekao da neće odustati od svojih namjera, no na kraju je ipak ustuknuo te je vlada povukla prijedlog povećanja cijene goriva da bi smirila demonstrante

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.