PARIZ

I Bosanci svjedoci haosa u Francuskoj

Makron je već povukao odluku o povećanju poreza na gorivo, ali to nije spriječilo "Žute prsluke" da nastave s protestima

Piše: G. DAKIĆ - E. TRAKO

10.12.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obratit će se javnosti sa važnim saopćenjem početkom naredne sedmice, rekao je njegov portparol Benžamin Grivo, dan nakon masovnih protesta "Žutih prsluka" širom zemlje zbog povećanih troškova života. On nije iznio detalje o sadržaju Makronovog saopćenja.

Traže ostavku

Makron je već povukao odluku o povećanju poreza na gorivo, ali to nije spriječilo "Žute prsluke" da nastave s protestima. Demonstranti traže generalno umanjenje poreza, povećanje minimalnih zarada i bolje penzijske beneficije.

Inače, pariski spomenici jučer su ponovo otvoreni za javnost, radnici čistoće su na ulicama, a vlasnici prodavnica pokušavaju ponovo krenuti s poslom.

U protestima u subotu povrijeđeno je 118 ljudi, dok su uhapšene 1.723 osobe. Protesti su prekjučer organizirani i u Marseju, Bordou, Lionu i Tuluzu. Demonstranti na Šenzelizeu tražili su od Makrona da podnese ostavku, navodi AFP.

Inače, svjedoci protesta bili su i naši državljani koji žive ili su se zatekli u Francuskoj.

Enes Džafić iz Modriče posljednjih 15 dana nalazi se u Francuskoj u gradu Mulhouse, gdje se također održavaju protesti.

- U subotu je bio haos. Policija je na svakom uglu. Svi podržavaju demonstrante. Učenici iz škola su izašli na ulice. Situacija je napeta, jer vas policija u svakom trenutku može zaustaviti i uhapsiti ako imate bilo šta kod sebe što oni smatraju sumnjivim - kaže Džafić.

Tihomir Dakić iz banjalučkog Centra za zaštitu životne sredine boravio je prethodnih dana u Parizu. On za „Avaz“ kaže da se u nekoliko navrata našao na „licu mjesta“ i među demonstrantima.

Centar stradao

- Povukli smo se iz centra događanja, ali neprestano prolaze kola civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca, gradske policije i specijalaca. Sastali smo se s načelnikom Grada Pariza za transport i javni prijevoz. On nam je rekao da su u Parizu protesti česti i da to pravi veliku štetu i imidž Francuskoj - rekao je Dakić.

On dodaje da su najveći neredi bili u centru Pariza. Mnogi objekti i automobili bili su u plamenu i neprestano su se čule eksplozije.

- Protesti Parižana su isti kao i protesti u BiH, ali ipak sa jednom malom razlikom: oni su mnogo nasilniji prema privatnom dobru. U ovim protestima stradalo je nebrojeno mnogo privatne svojine - kazao je Dakić.

Udarac ekonomiji

Protesti "Žutih prsluka" predstavljaju ozbiljan udarac francuskoj privredi i kompanijama, rekao je ministar finansija Francuske Bruno Lemer. On je dodao da Francuska sigurno može da očekuje usporavanje privrednog rasta na kraju godine zbog protesta.

- Ovo je katastrofa za našu privredu i poslovanje. Katastrofa za našu ekonomiju - rekao je Lemer za Reuters tokom posjete prodavnicama i restoranima u centru Pariza koji su bili mete vandala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.