BRISEL

Tusk za četvrtak najavio samit o Brexitu

Predsjednik Evropskog vijeća želi se posavjetovati s čelnicima 27 evropskih zemalja

Tusk: Odlučio sam sazvati samit o Brexitu u četvrtak. Arhiv

Avaz.ba

11.12.2018

Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća, najavio je u ponedjeljak, prvog dana evropskog samita o britanskim problemima u vezi s izlaskom iz EU, da za četvrtak u Briselu saziva samit posvećen Brexitu. Istakao je da neće biti novih pregovora o razvodu Velike Britanije i Evropske unije.

- Odlučio sam sazvati samit o Brexitu u četvrtak. Nećemo ponovo pregovarati o sporazumu, uključujući i sigurnosne stavke, ali smo spremni razgovarati o načinu olakšanja britanske ratifikacije - naveo je Tusk u poruci na Twitteru nakon objave o odgodi glasanja britanskog parlamenta o Brexitu.

- Razgovarat ćemo i o stanju naše pripremljenosti u slučaju scenarija nepostizanja sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva - dodao je.

Tusk se želi savjetovati s čelnicima 27 evropskih zemalja nakon odluke britanske premijerke Tereze Mej (Therese May) da odgodi glasanje o sporazumu o izlasku zemlje iz Evropske unije, koje je bilo predviđeno za utorak. 

Mej je objasnila da je to odlučila nakon što britanski zastupnici nisu prihvatili pronađeno rješenje za izbjegavanje povratka fizičke granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, nazvane sigurnosnom mrežom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.