EVROPA

Tereza Mej i Angela Merkel sastat će se u Berlinu

Tema razgovora bit će zabrinutost britanskih zastupnika oko premijerkinog sporazuma s EU o izlasku Britanije iz članstva

Merkel i Mej: Sastanak u Berlinu. Foreign Brief

Avaz.ba

11.12.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) sastat će se u utorak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema razgovora bit će zabrinutost britanskih zastupnika oko njenog sporazuma s Evropskom unijom o izlasku Britanije iz članstva, objavio je u ponedjeljak navečer ured britanske premijerke.

Mej će se sastati s drugim evropskim čelnicima da bi dobila dodatnu garanciju oko Brexita i time ublažila zabrinutost u britanskom parlamentu zbog sporazuma koji je postigla s Evropskom unijom. 

Britanska premijerka u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak. Na ovaj način izbjegava britanski plan o izlasku iz EU i priznaje da je suočena s porazom.

Ovakav potez otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji. 

- Ako nastavimo i sutra glasamo, dogovor će biti odbijen većinom - rekla je Mej parlamentu, ponovno ističući kako misli da je sporazum dobar. 

Datum novog parlamentarnog glasanja o planu za Brexit premijerke Tereze Mej ovisit će o tome kada će njena vlada dobiti garancije EU koje bi zadovoljile parlament. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.