SVIJET

Italija kaznila Facebook sa 10 miliona eura

Zakerbergova firma optužena zbog izvlačenja podataka oko 300 hiljada korisnika

Facebook sakupljao podatke osoba koje su radile kviz. Ilustracija

Avaz.ba

11.12.2018

Italijanska agencija za zaštitu konkurentnosti kaznila je Facebook dvjema kaznama u ukupnom iznosu od 10 miliona eura zbog prodaje korisničkih podataka. 

Najpopularniju društvenu mrežu terete da je bez znanja svojih korisnika, kao i nadzornih tijela, prodavala lične informacije i obeshrabrivala ljude da pokušaju zaštititi vlastite podatke.

Facebook je, tvrde Italijani, prekršio članove 21. i 22. zakona o potrošačima i koristio ga u komercijalne svrhe, ignorirajući svoju dužnost da o tome obavijesti profile čije su podatke ugrozili. 

Vijest o novoj kazni stiže dvije sedmice nakon što je kompanija Marka Zakerberga (Zuckerberg) pristala Italiji isplatiti 100 miliona eura zbog okončanja spora oko fiskalne prevare s tamošnjim vlastima. 

Predstavnici Facebooka u više su navrata rekli da društvena mreža ne prodaje podatke korisnika. No, s tim se očito ne slaže "Italian Competition Authority" (AGCM), koji je mreži odredio kaznu. 

- Facebook zavarava ljude da se prijavljuju, a da ih na adekvatan i neposredan način ne informiraju kako će podaci koje će oni pružiti biti prikupljeni u komercijalne svrhe - kazali su iz AGCM-a. 

Zakerbergova firma optužena je zbog izvlačenja podataka oko 300 hiljada korisnika kroz kvizove ličnosti. Sakupljali su podatke o popisima prijatelja osoba koje su rješavale kviz. Radi se o još jednom sramotnom potezu Facebooka, koji je u posljednjih godinu izgubio povjerenje mnogih dugogodišnjih korisnika, a sve je krenulo izbijanjem skandala "Cambridge Analytica". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.