SASTANAK

Merkel dočekala Mej u Berlinu

Njemački zvaničnici, poput njihovih kolega u ostalim članicama EU, tvrde da neće biti nikakvih ponovnih pregovora o teško dogovorenom sporazumu

Berlin: Tereza Mej i Angela Merkel. AFP

Fena

11.12.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) sastala se u utorak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel radi razgovora koji imaju za cilj spasiti britanski sporazum o razlazu s Evropskom unijom. 

Merkel je pozdravila Mej po vlažnom i sivom danu pred zgradom kancelarijata u Berlinu dok je britanska premijerka došla u drugu stanicu turneje po evropskim prijestonicama i cilju dobijanja "uvjeravanja" o sporazumu koja bi pomogla njegovom usvajanju u britanskom parlamentu.

Merkel i Mej nisu davale nikakve izjave dok su odlazile na sastanak, i nikakve izjave niti konferencija za novinare nisu planirani nakon razgovora. Mej, koja je započela turneju posjetom Hagu u jutarnjim satima, trebala bi otputovati u Brisel tokom dana.

Mej je jučer odgodila planirano parlamentarno glasanje o Brexitu u posljednji čas, priznajući da bi se suočila sa skoro izvjesnim porazom. Njemački zvaničnici, poput njihovih kolega u ostalim članicama EU, tvrde da neće biti nikakvih ponovnih pregovora o teško dogovorenom sporazumu, prenose agencije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.