SVIJET

Meron predstavio posljednji izvještaj u svojstvu predsjednika

U svom obraćanju on je istakao budžetske i operativne izazove s kojima se Mehanizam suočavao tokom prethodnih šest mjeseci

Meron: Istakao nedavno usvajanje Pravilnika o pritvoru. Arhiv

Avaz.ba

11.12.2018

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Teodor Meron (Theodor) danas je predstavio Vijeću sigurnosti UN-a svoj posljednji izvještaj u svojstvu predsjednika Mehanizma i istakao najznačajnije događaje u njegovom radu.

U svom obraćanju predsjednik Meron je istakao budžetske i operativne izazove s kojima se Mehanizam suočavao tokom prethodnih šest mjeseci, naglasivši da je uprkos tim izazovima, ostvaren značajan napredak ka okončanju mandata Mehanizma. Ističući kontinuirane napore Mehanizma da osigura da se ključne rezidualne funkcije izvršavaju s nepokolebljivim profesionalizmom, predsjednik Meron je posebnu zahvalnost izrazio sekretaru Olufemiju Elijasu na njegovom "vodstvu, postojanom integritetu i odličnom rukovođenju".

Osvrćući se na važne prekretnice, predsjednik Meron je istakao nedavno usvajanje Pravilnika o pritvoru, kojim su uređena pravila i za Arušu i za Hag, kao i usvajanje izmjena i dopuna Pravilnika o postupku i dokazima, što odslikava "nepokolebljivo nastojanje Mehanizma da iznađe načine da unaprijedi svoje metode i rad, te služi kao uzor za sudove u drugim pravosudnim sistemima".

Predsjednik je nadalje obavijestio Vijeće sigurnosti o nesmetanom završetku prvog pravosudnog pretresa u septembru u novoj, namjenski izgrađenoj sudnici u Aruši u postupku zbog nepoštovanja suda u predmetu "Turinabo i drugi" te zahvalio vladi Ruande na njenoj dragocjenoj saradnji u izvršenju naloga za hapšenje i prebacivanje optuženih u tom predmetu.

Predsjednik Meron je također izvijestio Vijeće o važnim koracima poduzetim da bi se osiguralo neometano prenošenje predsjedničkih funkcija na novog predsjednika Mehanizma, sudiju Karmela Ađijusa (Carmel Agius) u januaru. Osvrćući se na gotovo sedam godina svog predsjedavanja Mehanizmom, predsjednik Meron istakao je neke od najznačajnijih dostignuća, dok je posebno zahvalio šefici svog kabineta i glavnom pravnom savetniku Gabrijeli Meklitri (Gabrielle McIntyre) te cjelokupnom osoblju na posvećenosti tome da Mehanizam bude “primjer toga šta jedan međunarodni krivični sud može i treba da bude”.

Predsjednik Meron se dalje osvrnuo na neke od stvari zbog kojih žali, uključujući i to što nije pronađeno drugačije i bolje rješenje za situaciju u kojoj se našao sudija Ajdin Sefa Akaj (Aydin Sefa Akay). 

- U vrijeme kada se svijet suočava s duboko uznemirujućim tendencijama u vezi s potkopavanjem nezavisnog sudstva i slabljenjem vladavine prava, mi u UN-u jednostavno ne možemo sebi priuštiti da budemo bilo šta drugo osim primjera drugima kad je riječ o postupanju u slučajevima ometanja sudijske nezavisnosti i poduzimanja aktivnosti koje su u suprotnosti s imunitetom koji nude UN-a - napomenuo je Meron.

Uprkos stvarima zbog kojih žali, predsjednik Meron je izjavio da je izuzetno ponosan na ono što je postignuto u Mehanizmu tokom proteklih sedam godina, napominjući da je za vrijeme njegovog predsjedavanja usvojen Pravilnik o postupku i dokazima, sudije su položile zakletvu, i ogranci Mehanizma su počeli s radom. Sudije su usvojile kodeks profesionalnog ponašanja sudija, koji predstavlja inovaciju, i revidirale taj kodeks kako bi uključio disciplinske procedure, što “odražava važnost pozivanja na odgovornost u svim aspektima rada sudija”. 

Tokom predsjednikovog mandata, odgovornost za pravosudne aktivnosti, kao i za nepravosudne rezidualne funkcije, prenesena je sa MKSR i MKSJ i neometano se izvršava “u skladu s najvišim standardima”, i Mehanizam je poduzeo potrebne korake da bi samostalno funkcionirao. Predsjednik Meron se osvrnuo i na to da je Mehanizam “pokazao da model po kojem sudije rade bez ličnog prisustva može funkcionirati efikasno i ekonomično, uz puno poštovanje ispravne zakonske procedure”.

Predsjednik je također podsjetio da je Mehanizam izgradio novi, minimalistički objekt u Aruši, zahvaljujući izuzetnoj velikodušnosti vlade Tanzanije, i da je u tom novom objektu započeo značajne tradicije, organizirajući sudski kolokvij za nacionalne, regionalne i međunarodne sudije i posjete velikog broja raznih zvaničnika koji nastoje da uče iz prakse Mehanizma, te da rukovodi jednom od vodećih pravnih biblioteka u regionu i omogućava pristup toj biblioteci.

Predsjednik Meron je podsjetio i na značajna dostignuća ogranka u Hagu, uključujući otvaranje novog Informativnog centra o MKSJ u Sarajevu i pozitivne indikacije dobivene i u Hrvatskoj i u Srbiji u vezi s osnivanjem informativnih centara u tim državama.

Predsjednik je napomenuo da je sve to vrijeme njegovim kolegama i njemu “bio prioritet da izgradimo jednu uzornu instituciju Ujedinjenih nacija”. Predsjednik Meron je podsjetio da je izuzetni kadrovski sastav Mehanizma, koji čine osobe iz preko 70 država, u više navrata prevazišao cilj generalnog sekretara da se uspostavi rodna jednakost. Predsjednik je pohvalio zaposlene Mehanizma i izjavio da su svojim “profesionalizmom i talentom, svojom snalažljivošću i fleksibilnošću, ti kadrovi bili od neprocjenjive važnosti u stvaranju onoga što je Mehanizam danas ”.

Završavajući svoje obraćanje, predsjednik se prisjetio da su Ujedinjeni narodi osnovane poslije užasa holokausta i globalne potrebe, koja je došla poslije njega, da se “ponovo uspostavi vjera u temeljna ljudska prava, ljudsko dostojanstvo i vrijednost pravde i vladavine prava”. 

Napomenuo je da, ad hoc, međunarodni sudovi i Mehanizam kao njihov nasljednik nastavljaju da služe kao simbol tih osnovnih vrijednosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.