LONDON Smjenu zatražili članovi njene stranke

Tereza Mej planira da podnese ostavku na mjesto premijerke prije izbora 2022. godine

Glasanje će se vršiti tajnim putem, a rezultati će biti poznati nedugo nakon toga

Avaz.ba
12.12.2018 18:29

Mej: Ukoliko izgubi mjesto predsjednice, gubi i mjesto premijerke

Foto: AFP

19.03

Tereza Mej kazala je članovima svoje stranke da planira podnijeti ostavku na mjesto premijerke prije izbora 2022. godine. Inače, uskoro bi trebalo početi i glasanje o nepovjerenju njenoj vladi, a rezultati će se znati nakon brojanja.

Tereza Mej nalazi se pod pritiskom svoje stranke, koja smatra da ona nije vodila dobre pregovore o Brexitu.

18.29

Tereza Mej (Theresa May) trenutno bi mogla biti u posljednjim satima na poziciji premijerke Velike Britanije, kako se približavamo glasanju o nepovjerenju njenoj vladi.

Članovi njene stranke predali su zahtjev za njenu smjenu, a glasanje će se vršiti tajnim putem, dok će rezultati biti poznati nedugo nakon prebrojavanja, javlja britanski BBC.

Radi se o glasanju koje su zatražili članovi njene, Konzervativne stranke. Članovi stranke, njih 48, procijenili su da Mej više nije sposobna biti na čelu stranke, a s obzirom na britansko državno uređenje, ni premijerka.

Naime, ako Tereza Mej ostane na čelu stranke i dobije potrebne glasove, ostat će premijerka i ojačati svoju poziciju.

Ako izgubi, na poziciji premijerke ostaje samo formalno, bez mogućnosti da donosi važne odluke, i to sve dok njena stranka ne predloži kraljici drugu osobu koja će imati većinu u parlamentu. Osim nje, nesigurni bi bili i ministri, koji ovise o premijeru koji ih je imenovao u vladu.

Uz odobrenje kraljice, nova osoba dolazi na čelo stranke, ali i na mjesto premijera.

NA VRH