VAŠINGTON Tužilaštvo tvrdi da je Koen radio po direktivama predsjednika SAD

Trampov bivši advokat osuđen na tri godine zatvora

Federalni istražitelji tražili višu zatvorsku kaznu zbog odbijanja suradnje

Srna

Mihael Koen: Optužen na tri godine

Foto: Arhiv


Dugogodišnji lični advokat predsjednika Donalda Trampa Majkl Koen (Michael Cohen) osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine zbog nekoliko krivičnih dijela, uključujući isplatu 280 hiljada dolara dvjema ženama koje su imale navodne afere s Trampom i davanje lažnih iskaza u Kongresu u vezi s Trampovim planovima za gradnju u Moskvi.

Tužilaštvo tvrdi da je Majkl Koen, prema Trampovim direktivama, isplatio 280 hiljada dolara porno-glumici Stormi Danijels (Stormy Daniels) i "Playboy zečici" Karen Mekdugal (Karen Mcdougal) da ne bi govorile o aferi s predsjednikom, čime je prekršio zakon o finansiranju izborne kampanje. Među krivičnim djelima za koja se tereti su i izbjegavanje poreza i lažne izjave bankama.

Federalni istražitelji u Njujorku su pozvali na značajnu zatvorsku kaznu od tri i po godine ili više, jer tvrde da Koen nikada nije u potpunosti sarađivao s nadležnima.

Tramp i njegovi advokati umanjili su značaj isplate novca Stormi Danijels i Karen Mekdugal i tvrde da je to bila privatna isplata, a ne kršenje američkih izbornih zakona.

Advokati Majkla Koena su tražili da ne bude osuđen na zatvorsku kaznu i da su njegovi potezi posljedica  lojalnosti Trampu.

Rekli su da je bio u "bliskom konaktu sa osobljem i pravnim savjetnicima Bijele kuće" kada se pripremao za svjedočenje u Kongresu, na kome je lažno tvrdio da je Tramp obustavio planove za izgradnju kule u Moskvi početkom 2016., odnosno prije nego što je i zvanično postao kandidat za predsjednika.

Koen je prethodno izjavio da je Tramp nastavio s projektom u Moskvi do juna 2016. i da ga je obavijestio o tome da su ga Rusi odobrili, iako je Tramp od tog projekta na kraju odustao.

Više o:

Michael Choen SAD
NA VRH

Podijeli članak na