VAŠINGTON

Trampov bivši advokat osuđen na tri godine zatvora

Federalni istražitelji tražili višu zatvorsku kaznu zbog odbijanja suradnje

Mihael Koen: Optužen na tri godine. Arhiv

Srna

12.12.2018

Dugogodišnji lični advokat predsjednika Donalda Trampa Majkl Koen (Michael Cohen) osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine zbog nekoliko krivičnih dijela, uključujući isplatu 280 hiljada dolara dvjema ženama koje su imale navodne afere s Trampom i davanje lažnih iskaza u Kongresu u vezi s Trampovim planovima za gradnju u Moskvi.

Tužilaštvo tvrdi da je Majkl Koen, prema Trampovim direktivama, isplatio 280 hiljada dolara porno-glumici Stormi Danijels (Stormy Daniels) i "Playboy zečici" Karen Mekdugal (Karen Mcdougal) da ne bi govorile o aferi s predsjednikom, čime je prekršio zakon o finansiranju izborne kampanje. Među krivičnim djelima za koja se tereti su i izbjegavanje poreza i lažne izjave bankama.

Federalni istražitelji u Njujorku su pozvali na značajnu zatvorsku kaznu od tri i po godine ili više, jer tvrde da Koen nikada nije u potpunosti sarađivao s nadležnima.

Tramp i njegovi advokati umanjili su značaj isplate novca Stormi Danijels i Karen Mekdugal i tvrde da je to bila privatna isplata, a ne kršenje američkih izbornih zakona.

Advokati Majkla Koena su tražili da ne bude osuđen na zatvorsku kaznu i da su njegovi potezi posljedica  lojalnosti Trampu.

Rekli su da je bio u "bliskom konaktu sa osobljem i pravnim savjetnicima Bijele kuće" kada se pripremao za svjedočenje u Kongresu, na kome je lažno tvrdio da je Tramp obustavio planove za izgradnju kule u Moskvi početkom 2016., odnosno prije nego što je i zvanično postao kandidat za predsjednika.

Koen je prethodno izjavio da je Tramp nastavio s projektom u Moskvi do juna 2016. i da ga je obavijestio o tome da su ga Rusi odobrili, iako je Tramp od tog projekta na kraju odustao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.