SVIJET

Papa uklonio trojicu kardinala iz užeg vijeća savjetnika: Zbog pedofilije ili starosti?

Pel u svojoj je državi optužen za više činova seksualnog zlostavljanja, a Erazuriz pod istragom je čileanske policije zbog sumnje da je prikrivao zlostavljanja drugih svećenika

Papa Franjo: Zadaća Vijeća je da promišlja metode reformacije Katoličke crkve. Arhiv

Avaz.ba

14.12.2018

Papa Franjo uklonio je trojicu kardinala iz svog vijeća savjetnika, a kao službeni razlog navodi se starija dob, javlja CNN.

No, opće je poznato da su dvojica kardinala upletena u skandal seksualnog zlostavljanja ili prikrivanja seksualnog zlostavljanja unutar Crkve.

Kardinali Džordž Pel (George Pell, 77) iz Australije i Havijer Erazuriz (Javier Errazuriz, 85) iz Čilea više ne obavljaju svoje dužnosti u vijeću savjetnika koje je papa Franjo osnovao 2013. godine. 

Kardinal Pel u svojoj je državi optužen za više činova seksualnog zlostavljanja, stoga ga je, mada je najviši dužnosnik Katoličke crkve u Australiji, Vatikan poslao na dopust dok se optužbe ne istraže. 

Pel tvrdi da je nevin i da su optužbe da je u periodu od tri desetljeća počinio nekoliko takvih krivičnih djela – lažne.

Kardinal Erazuriz pod istragom je čileanske policije zbog sumnje da je prikrivao zlostavljanja drugih svećenika za vrijeme dok je obnašao dužnost nadbiskupa u Santijagu. 

Erazuriz, također, poriče optužbe.

Kardinali Pel i Erazuriz bili su članovi vijeća savjetnika od samog početka funkcioniranja tog tijela. Vijeće se prvo sastojalo od osam kardinala, a zadaća mu je bila da promišlja metode reformacije Katoličke crkve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.