SVIJET

Ukrajina će od NATO saveza dobiti opremu za komunikaciju

Čelnici Evropske unije raspravljati će o Ukrajini i Rusiji na samitskoj večeri

NATO će dostaviti vojnu opremu za sigurnu komunikaciju ukrajinskoj vojsci. Arhiv

24sata.hr

13.12.2018

NATO će dostaviti vojnu opremu za sigurnu komunikaciju ukrajinskoj vojsci ovaj mjesec, rekao je čelnik saveza Jan Stoltenberg (Jens) ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku (Poroshenko) na sastanku u četvrtak usljed eskalacija sukoba s Rusijom.

- Rekao sam predsjedniku Porošenku da ću dostaviti vojnu opremu za sigurnu komunikaciju za ukrajinske oružane snage do kraja godine - rekao je Stoltenberg, a kao dio 40 miliona eura vrijedne pomoći NATO-a za osnaživanje ukrajinske vojske.

Stoltenberg je naglasio ukrajinsku mirnoću i suzdržavanje tokom krize i ponovio podršku saveza za pristupanjem zemalja bivšeg sovjetskog bloka, a čemu se Moskva otvoreno protivi.

Moskva se odupire međunarodnim pozivima za oslobađanje tri ukrajinska broda oduzeta prošli mjesec u Kerčkom prolazu, a koji kontrolira pristup Azovskom moru u blizini poluotoka Krim, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Porošenko je u četvrtak rekao kako je apsolutni prioritet njegove zemlje tražiti povratak svojih mornara. Čelnici Evropske unije raspravljat će o Ukrajini i Rusiji na samitskoj večeri krajem dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.