SVIJET

Francuska vlada pozvala "žute prsluke" da ne prave demonstracije zbog napada u Strazburu

Makron obećao poreznu olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine te potpuno izuzeće od poreza

"Žuti prsluci" najavili nastavak demonstracija. Arhiv

Index.hr

13.12.2018

Francuska vlada danas je poslala poziv "žutim prslucima" da ne protestiraju ovaj vikend, nakon smrtonosnog napada na božićnom sajmu u Strazburu.

Nećemo zabraniti proteste u subotu - rekao je portparol vlade Benjamin Griveks (Griveaux). Umjesto toga, Griveks je pozvao "žute prsluke" da ne protestiraju, uz riječi da sami odluče o tome, naglasivši pritom da je ljudima pametnije brinuti se o svojim kompanijama prije kraja godine. 

Zabrana ne bi bila razumna odluka, dodao je Griveks, jer neće spriječiti ljude da uništavaju i kradu. Demonstanti u žutim reflektirajućim prslucima održali su proteste i blokirali ceste širom Francuske od sredine novembra, prvobitno protestirajući protiv povećanja poreza na gorivo. 

Nakon više od tri sedmice protesta i dvije subote velikih nemira u Parizu, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) priznao je da nije dovoljno brzo povećao platežnu moć radnika od njegove izborne pobjede prošle godine. 

U televizijskom obraćanju iz Elizejske palače, Makron je obećao poreznu olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine te potpuno izuzeće od poreza i davanja na isplate prekovremenih sati. 

Uprkos ovim ustupcima, mnogi "žuti prsluci", koje su intervjuirali francuski mediji, kažu da nastavljaju i dalje s protestima.

Pucnjava u utorak na strazburškom Božićnom sajmu odnijela je tri života, a jedna osoba je u komi. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.