SVIJET

Ko su žrtve teroriste iz Strazbura?

Dvanaest osoba je povrijeđeno, od njih šest kritično, kažu francuske službe

Tajlandski turista je ubijen dok je izlazio iz restorana u centru grada. AFP

Index.hr

13.12.2018

Odbjegli terorista Šerif Džekat (Cherif Chekatt) u Strazburu je, u napadu vatrenim oružjem, u utorak navečer usmrtio tri osobe, od kojih je treća podlegla povredama u bolnici. Još 12 osoba je povrijeđeno, od njih šest kritično, kažu francuske službe.

O žrtvama, međutim, još ne znamo mnogo. Jedini ubijeni čiji je identitet zasad objavljen je Tajlanđanin Anpong Sebsamarn (Anupong Suebsamarn) (45), koji je u Strazburu bio sa suprugom u turističkoj posjeti. Tajlandska ambasada u Parizu potvrdila je njegovu smrt. 

Kako piše "France 24", tajlandski turista je ubijen dok je izlazio iz restorana u centru grada.  

Internet-stranica tajlandskih novina "Khao Sod" je na engleskom jeziku objavila da je Anpong bio vlasnik tvornice tjestenine istočno od Bangkoka, kao i trgovine odjećom u tajlandskoj prijestonici.

Druga žrtva, kod koje je nastupila moždana smrt, jeste 40-godišnji stanovnik Strazbura porijeklom iz Afganistana. Ovaj vlasnik lokalne garaže ustrijeljen je u glavu, piše "Le Parisien".

Mladi italijanski novinar došao izvještavati iz Parlamenta EU

Među ranjenima je i mladi radijski novinar iz Italije Antonio Megalizi (Megalizzi). Metak ga je pogodio u bazu lobanje i nalazi se u kritičnom stanju. Megalizi je, javlja "La Repubblica", novinar radijskog konzorcija "Europhonica" koji je u Strazbur došao izvještavati o sjednici Evropskog parlamenta. 

Njegovi roditelji, sestra i djevojka doputovali su u Francusku da bi bili uz njega. Dan nakon napada, ljudi odaju počast žrtvama. Stotine svijeća, mnogo cvijeća na desetak lokacija. Biciklisti koji voze pored njih se zaustavljaju. Inače su ulice uglavnom prazne, umjesto gomila koje bi se inače zabavljale na božićnim sajmovima.  

Ulični muzičar u komi, pogođen u vrat

U napadu je povrijeđeno troje uličnih muzičara iz lokalnog umjetničkog kolektiva "Mimir" koji su svirali ispred kafića "Savons d'Helene". Jedan od njih, bubnjar, pogođen je u vrat i nalazi se u komi. Drugi je, također, u ozbiljnom stanju, s povredom glave, a treći je lakše ranjen. 

Dvoje Francuza iz pokrajine Vozges na istoku Francuske također je povrijeđeno u napadu. Jedan od njih je pogođen u stražnji dio vrata i nalazi se na Odjelu intenzivne njege. Druga je 18-godišnjakinja koja je operirana i izvan je životne opasnosti.

Još jedan Francuz, soboslikar i otac dvoje djece, teško je ranjen, javlja "Le Parisien". A vlasnica lokalnog dućana sa sirom Kristel (Christelle) Lorho objavila je na Facebooku da je njena 18-godišnja kćerka ranjena u ruku.  

- Operirana je večeras i budna je. Sretni smo i veseli što je i dalje s nama - napisala je majka.

Poljska ambasada javila je na Twitteru i da je jedan poljski građanin među povrijeđenima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.