SVIJET

SAD će se suprotstaviti jačanju utjecaja Kine i Rusije u Africi

Ne obaziru na vladavinu prava niti odgovorno i transparentno vladanje

Index.hr

13.12.2018

SAD se namjerava suprotstaviti brzom jačanju privrednog i političkog utjecaja Kine i Rusije u Africi, gdje te dvije zemlje koriste korumpirane poslovne prakse i ne poštuju vladavinu prava, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John Bolton).

Glavni prioritet Sjedinjenih Država bit će razvoj gospodarskih odnosa s tom regijom kako bi se stvorile prilike za američke tvrtke i zaštitila nezavisnost afričkih država, kao i američke nacionalne interese, rekao je.

- Velike suparničke sile, Kina i Rusija, brzo jačaju svoj financijski i politički utjecaj u Africi. Namjerno i agresivno usmjeravaju svoja ulaganja u regiji kako bi stekle konkurentsku prednost nad Sjedinjenim Državama- rekao je. 

Boltonov govor u Zakladi Heritage održan je u trenutku kada američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) i kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) nastoje riješiti trgovinske sporove koji su potresli globalna tržišta i stvorili veliku ekonomsku neizvjesnost.

Kina koristi mita, nejasne sporazume i strateške manipulacije dugom kako bi države u Africi podčinila željama i zahtjevima Pekinga. Njezina ulaganja puna su korupcije - rekao je. 

Bolton je imao oštre riječi i za Rusiju.

Rusija širom tog kontinenta promiče svoje političke i ekonomske odnose ne obazirući se puno na vladavinu prava niti odgovorno i transparentno vladanje - rekao je.  

Optužio je Moskvu da prodaje oružje i energente u zamjenu za glasove u UN-u, "glasove koji drže diktatore na vlasti, potkopavaju mir i sigurnost i protivni su najboljim interesima afričkog naroda."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.