VELIKA BRITANIJA

Tusk: Nema više pregovora o izlasku, samo o budućim odnosima

Lideri EU obećali da će raditi na brzom donošenju novog trgovinskog sporazuma

EU odlučna da ubrzano radi. Arhiv

B92

14.12.2018

EU stoji iza usvojenog Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU i Političke deklaracije o budućim odnosima kao i da namjerava da pređe na raftifikaciju. To je saopćio Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta.

To više nije otvoreno za pregovore - poručio je Tusk i dodao da ono što predstoji su samo pregovori o budućim odnosima Unije i Britanije.  

Tusk je poslije obraćanja britanske premijerke Tereze Mej (Therese May), a zatim i diskusije sa 27 lidera zemlja članica EU, ponovio da Evropski savjet ne želi dodatne pregovore o već usvojenom Sporazumu o povlačenju Velike Briitanije iz EU.

Evropski savjet ponavlja da želi da u budućnosti uspostavi što bliže partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Spremni smo da započnemo sa pripremama odmah nakon potpisivanja Sporazuma o povlačenju kako bismo osigurali da pregovori o budućim odnosima mogu početi što je prije moguće, a nakon povlačenja Britanije - poručio je Tusk.  

On je naveo da je britanska premijerka Tereza Mej informirala EU lidere na samitu u Briselu o poteškoćama koje postoje u Velikoj Britaniji u procesu ratifikacije Sporazuma o Brexitu. Tusk je naveo i da je Tereza Mej tražila dodatne garancije kako bi odblokirala ratifikaciju sporazuma u britanskom Parlamentu.

- Evropski savjet naglašava da će zaštitna mreža biti upotrebljena samo privremeno i to dok ne bude zamenjena drugim sporazumom koji će omogućiti izbegavanje tzv "tvrde granice" (između Irske i Sjeverne Irske). U tom slučaju EU će se na na najbolji način potruditi da pregovara i zaključi brzo naknadni sporazum koji bi zamijenio zaštitnu mrežu - naglasio je Tusk.

Predsjednik Evropskog savjeta pozvao je i na jačanje spremnosti na svim nivoima za povlačenja Velike Britanije iz EU, uzimajući u obzir sve moguće ishode.  

Lideri EU su obećali da će raditi na brzom donošenju novog trgovinskog sporazuma sa Britanijom kako bi se izbjeglo aktiviranje spornih garancija u vezi sa irskom granicom, prenose agencije.  Oni su dodali da je EU odlučna da ubrzano radi na naknadnom sporazumom, koji će do 31. decembra 2020. godine utvrditi alternativne dogovore, tako da ne bude potrebe da se aktivira pitanje granice.  

Britanska premijerka je prije samita EU u Briselu ocijenila da postoji jasna zabinutost u Britaniji oko pitanja tzv "zaštitne mreže" koja bi trebalo da reguliše granicu između Irske i Sjeverne Irske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.