REAKCIJA

Stoltenberg: Potez Kosova dolazi u pogrešno vrijeme

NATO nastavlja da podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU

Stoltenberg: Ostajemo posvećeni sigurnosti na Kosovu. Arhiv

Antenam.net

14.12.2018

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da žali što je kosovski parlament donio odluku o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

I mada je tranzicija Kosovskih sigurnosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vrijeme - poručio je Stoltenberg. 

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga u skladu s njihovim tekućim mandatom.

S promjenom mandata, Sjevernoatlantski savjet će sada morati izvršiti ponovnu procjenu stepena saradnje NATO s Kosovskim sigurnosnim snagama - navodi se u saopćenju Alijanse. 

Stoltenberg navodi i da NATO i dalje, kroz KFOR, ostaje posvećen sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog - ističe šef Alijanse. 

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se suzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rješenje za region - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.