PARIZ

Francuska: Očekuju se novi protesti

Makron obećao porezne olakšice

Francuska: Pojačan stepen sigurnosti u Parizu. Arhiv

Index.hr

14.12.2018

Francuska će u subotu rasporediti desetke hiljada policajaca širom zemlje i 8.000 oko Pariza uoči petog vala protesta "žutih prsluka", iako se čini da pokret gubi na snazi nakon ustupaka predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Šef pariske policije rekao je da i dalje postoji strah da bi se među demonstrante mogle ubaciti nasilničke grupe. Interventna policija štitit će poznata mjesta poput Slavoluka pobjede i spriječiti ljude da dođu do predsjedničke palače.

Francuska vlada pozvala je ove sedmice "žute prsluke", nakon atentata u Strazburu, u utorak u kojem su ubijene tri osobe da ne protestiraju ovaj vikend.

Demonstranti u žutim reflektirajućim prslucima od sredine novembra demonstriraju i blokiraju ceste diljem Francuske, u početku protestirajući protiv povećanja poreza na gorivo.

Nakon više od tri sedmice protesta i dvije subote velikih nemira u Parizu, Makron je priznao da nije dovoljno brzo povećao platežnu moć radnika od njegove izborne pobjede prošle godine. 

Makron je obećao poreznu olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine te potpuno izuzeće od poreza i davanja na isplate prekovremenih sati. 

Uprkos ovim ustupcima, mnogi "žuti prsluci" kažu kako nastavljaju i dalje s protestima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.