SVIJET

Izbili novi sukobi u Jemenu

Hodeidah je žila kucavica regije

Jemen: Četverogodišnji rat se nastavlja. Arhiv

Index.hr

14.12.2018

Sukobi su izbili u predgrađu jemenske luke Hodeidah, javljaju stanovnici, samo dan nakon postignutog dogovora zaraćenih strana na mirovnim pregovorima koje je organizirao UN.

Proiranski Huti pokret i jemenska vlada koju podržava Saudijska Arabija dogovorili su prestanak sukoba u gradu na Crvenom moru i povlačenje svojih vojnika nakon sedmicu dana konsultacija u Švedskoj.

Bilo je to prvo važno postignuće UN mirovnih pregovora kako bi se otvorio put političkom dogovoru koji bi doveo do prekida četverogodišnjeg rata u kojem je stradalo na desetke hiljada ljudi i gurnuo Jemen na rub gladi.

Izaslanik Martin Grifits (Martin Griffiths) rekao je na kraju pregovora da će obje strane za nekoliko dana povući svoje vojnike iz luke koja je žila-kucavica za tamošnje stanovništvo kojem prijeti glad, i nakon toga će se povući iz grada. Međunarodni promatrači će biti razmješteni te će se sve vojne postrojbe u potpunosti povući za 21 dan.

Grifits je rekao Vijeću sigurnosti u petak kako je u Hodeidahu potreban robustan režim praćenja kako bi mogli nadgledati primirje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.