MAĐARSKA Nakon izglasavanja novog zakona

Hiljade ljudi izašle na ulice Budimpešte

Desničarska stranka Fideš usvojila je u parlamentu zakon koji dopušta poslodavcima da na godišnjem nivou mogu tražiti i do 400 sati prekovremenog rada

Avaz.ba
15.12.2018 00:12

Budimpešta: Demonstranti sa natpisima na ulicama

Foto: AFP

Hiljade demonstranata izašle su na ulice Budimpešte nakon što je parlament Mađarske izglasao set zakona koji bi trebali učvrstiti poziciju premijera Viktora Orbana, javlja CNN.

Desničarska stranka Fideš Viktora Orbana usvojila je u parlamentu zakon koji dopušta poslodavcima da na godišnjem nivou od svojih radnika mogu tražiti i do 400 sati prekovremenog rada i osnivanje pravosudnog sistema koji je pod kontrolom vlade, što je pokrenulo lavinu protesta te sukobe s policijom.

Hiljade demonstranata ponovo su se vratile na glavni trg u Budimpešti, opisujući novi zakon kao "robovlasnički".

Ogorčeni demonstranti marširali su kroz glavni trg s natpisima "Sloboda državi" i "Zatvor za bandu", a policija je zatvorila sve prilaze glavnom trgu.

Mađarski parlament prethodno je odobrio poslodavcima da mogu od svojih zaposlenih tražiti do 250 sati prekovremenog rada godišnje. Zvaničnici su ranije kazali da će ovaj zakon omogućiti radnicima da rade i zarađuju više.

Eksperti za ljudska prava i kritičari Orbana ranije su kazali kako je njegov prijedlog za osnivanje paralelnog pravosudnog sistema još jedan korak bliže autoritativnoj vlasti u Mađarskoj.

NA VRH