REAKCIJA

SAD: Dijalog sa Srbijom prioritet za Kosovo

Očekujemo da se Vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obavezama koje je preuzela, stoji u saopćenju Stejt departmenta

Stejt Department: Apeliramo na obje strane. Arhiv

Fena

15.12.2018

Sjedinjene Američke Države saopćile su kako podržavaju postepenu tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u profesionalnu, multietničku vojsku, ali i da bi dijalog Beograda i Prištine trebao biti apsolutni prioritet za Kosovo.

Stejt department je naveo da SAD podržavaju "postepenu, transparentnu tranziciju KSS u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna s NATO i predstavlja sve zajednice na Kosovu", prenose agencije.

Skupština Kosova je jučer usvojila tri zakona kojima se Sigurnosne snage Kosova transformiraju u Oružane snage Kosova. 

- Riječ je o suverenoj odluci Vlade Kosova - stoji u saopćenju Stejt departmenta.

Dalje se navodi da će sigurnost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Srbijom i da bi za Kosovo dijalog sa Srbijom trebao biti apsolutni prioritet. 

- Apeliramo na obje strane da uklone sve barijere da bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji - navodi se u saopćenju.

Vlada Kosova, više nego ikada ranije, mora nastaviti angažman s manjinskim zajednicama i blisko sarađivati s NATO saveznicima i njihovim partnerima, dodaje Stejt department. 

- Očekujemo da se Vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obavezama koje je preuzela u vezi s kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, prije svega obavezi prema generalnom sekretaru NATO-a iz 2013. godine, da bilo koja operacija na sjeveru Kosova zahtijeva prethodnu konsultaciju sa zapovjednikom KFOR-a - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.