FRANCUSKA

Golim grudima na policiju: Ove djevojke na protestima nisu nosile žute prsluke, evo šta predstavljaju

Francuski predsjednik Emanuel Makron se nedavno obratio naciji i najavio određene ustupke građanima

Mirni protesti. AFP

Avaz.ba

16.12.2018

Na protestima u Francuskoj sve je više demonstranata sa simboličnim i mirnim porukama, a veliku pažnju su privukle djevojke koje su golih grudi stale pred kordon pariske policije.

U formaciji u obliku slova V pet djevojaka ogrnuto crvenim duksevima s kapuljačama i golih grudi obojenih u srebrno predstavljale su Marijanu (Marianne), simbol Republike Francuske.

Ovaj tihi simbolični protest osmislila je umjetnica Dobora de Roberts kao dio podrške "Žutim prslucima" koji već peti vikend zaredom svoje nezadovoljstvo izražavaju na demonstracijama u francuskim gradovima.

Marijana je nacionalni simbol Francuske Republike, alegorija slobode i razuma i prikaz boginje slobode. Prikazana je na mnogim mjestima u Francuskoj i ima počasno mjesto u gradskim vijećnicama i sudnicama, simbolizira "Trijumf Republike". 

Njen profil je prikazan na zvaničnom državnom amblemu, utisnut je na francuske kovanice eura i pojavljuje se na francuskim poštanskim markama. Također se nalazila na povučenim francuskim francima.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji se nedavno obratio naciji i najavio određene ustupke građanima nezadovoljnim njegovom općom politikom, nije uspio u potpunosti uvjeriti "žute prsluke", koji su najavili nastavak protesta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.