SVIJET

Na protestima protiv Marakeškog sporazuma u Briselu uhapšeno 95 osoba

U protestima koji su organizirale desno orijentirane flamanske stranke nedaleko od institucija EU učestvovalo je gotovo 5.500 ljudi

Gotovo 400 demonstranata pokušalo ući u zgradu Evropske komisije. AFP

Index.hr

17.12.2018

Policija je jučer u Briselu koristila suzavac i vodene topove da bi smirila demonstrante čiji je protest protiv potpisivanja UN-ovog sporazuma o migracijama prijetio da će postati nasilan.

Policija je saopćila da je privela najmanje 90 ljudi, a optuženo je šest osoba zbog pojedinačnih kriminalnih djela poput izazivanja štete na imovini, opiranja hapšenju i trgovine drogom. 

U protestima protiv Marakeškog sporazuma koji su organizirale desno orijentirane flamanske stranke nedaleko od institucija EU učestvovalo je gotovo 5.500 ljudi. Njih između 300 i 400 pokušalo je ući u zgradu Evropske komisije, kazao je briselski gradonačelnik Filip Klose (Philippe Close). Oni su bacali kamenje i druge predmete na tu zgradu. 

Demonstranti su navodno pozivali da se da prioritet "njihovim ljudima", na zatvaranje granica i ostavku premijera Čarlsa Majkla (Charlesa Michela).

Prošlu subotu se najveća stranka koalicije belgijskoga premijera povukla upravo zbog spora oko potpisivanja sporazuma o migracijama. No, on je kazao da će njegova vlada nastaviti djelovati kao manjinska.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.