SUKOB

Rusija i dalje vojno prisutna na ukrajinskoj granici

Nakon pomorskog sukoba s Moskvom na Crnom moru krajem novembra, Porošenko je optužio Moskvu da je drastično povećala svoje snage

Prijetnja invazije ruskih oružanih snaga na ukrajinski teritorij još postoji. Arhiv

24sata.hr

17.12.2018

Rusija je i dalje pojačano vojno prisutna na ukrajinskoj granici nakon povlačenja "manje od 10 posto" njenih snaga u novembru, kada je napetost između dviju zemalja dosegnula vrhunac, rekao je u nedjelju Petro Porošenko, ukrajinski predsjednik

Nakon pomorskog sukoba s Moskvom na Crnom moru krajem novembra, Porošenko je optužio Rusiju da je drastično povećala svoje vojne snage na granici dviju zemalja i upozorio na prijetnju "totalnog rata".

Nakon tog sukoba ukrajinske vlasti su uvele 30-dnevno vanredno stanje u pograničnom i u obalnom području, što je najnovija epizoda u krizi između dva susjeda koja traje više od pet godina. 

- Prijetnja invazije ruskih oružanih snaga na ukrajinski teritorij još postoji. I svakako se moramo pripremiti na nju - rekao je u nedjelju Porošenko, dodajući da ne vjeruje u smirivanje stanja i ne vidi razloga za ukidanje izvanrednog stanja.

Rusija je 25. novembra vojnom silom zaustavila tri ukrajinska ratna broda blizu Krima i zarobila 24 mornara na tim brodovima, optuživši ih da su nezakonito ušli u njene teritorijalne vode. 

Ukrajinski pomorci, među kojima su trojica bila lakše povrijeđena u tom izgredu, uhapšeni su u Rusiji o očekivanju suđenja za nezakoniti prijelaz granice.

Početkom decembra pojavili su se prvi znaci popuštanja napetosti pošto je Kijev objavio da je Rusija djelomično oslobodila pristup Azovskom moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.