SVIJET

Nove američke sankcije Pjongjangu mogle bi poremetiti planove denuklearizacije

Odluka ministarstva finansija da uvede zabrane trojici zvaničnika zbog navodnog kršenja ljudskih prava mogla bi zauvijek blokirati put

Pjongjang pohvalio Trampa zbog "spremnosti" da poboljšaju odnose. Arhiv

Srna

17.12.2018

Sjeverna Koreja upozorila je da nove američke sankcije Pjongjangu predstavljaju "namjernu provokaciju" koja bi mogla poremetiti planove denuklearizacije, šest mjeseci nakon historijskog samita lidera ove zemlje Kim Jong-una na i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa).

U saopćenju koje su prenijele agencije Pjongjang je pohvalio Trampa zbog "spremnosti" da poboljša odnose sa Pjongjangom, ali je dodato da bi odluka ministarstva finansija da uvede sankcije trojici zvaničnika zbog navodnog kršenja ljudskih prava mogla zauvijek blokirati put denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Predlagali smo poboljšanje odnosa dvije zemlje pristupom korak po korak, rješavanjem problema jedan po jedan, ali dajući prednost izgradnji povjerenja - navodi se u saopćenju Instituta za američke studije ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje. 

U saopćenju se navodi da američki zvaničnici, uključujući one koji rade u Stejt departmentu, pokušavaju da vrate odnose dvije zemlje na status od prošle godine, koji je obilježila razmjena vatre, piše list "The Guardian".

Institut navodi da je Vašingon napravio "veliku grešku" ako misli da primjena dodatnog ekonomskog pritiska može natjerati Pjongjang da se odrekne svog programa nuklearnog oružja. 

- Umjesto toga, dodatne sankcije samo će blokirati put denuklearizacije na Korejskom poluotoka - navodi se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.