SVIJET

Izraelski vojnici uništili palestinsku kuću na Zapadnoj obali

Surove mjere odmazde se provode od okupacije 1967. godine

Benjamin Netanjahu nastavlja s uništavanjem palestinskih domova. Arhiv

Fena

17.12.2018

Izraelski vojnici u ponedjeljak su uništili kuću Ašrafa Nalve, kojeg su nedavno ubili vojnici nakon što je bio optužen za ubistvo dvoje doseljenika na Zapadnoj obali prije dva mjeseca.

Svjedoci su saopćili da je vojska koristila buldožer da bi srušila zidove prvog sprata Nalvine trospratne kuće, smještene u gradu Tulkaremu na Zapadnoj obali, na osnovu odluke izraelskog suda.

Sukobi su izbili tokom ulaska vojnika u kvart. Mještani su bacali kamenice na izraelske vojnike, dok je vojska odgovorila ispaljivanjem suzavca i gumenih metaka, izazivajući nekoliko manjih povreda među mještanima, saopćilo je društvo Crvenog polumjeseca u Palestini.

Palestinsko ministarstvo obrazovanja otkazalo je školske časove u kvartu.

Izrael planira uništiti još palestinskih domova kako je obećao premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu).

Izraelske vlasti obično dopuštaju uništenje domova onih koje optužuje za napade na Izraelce.

Sudeći po izraelskoj grupi za ljudska prava Btselem, "uništavanje kuća forma je kolektivnog kažnjavanja i jedna je od najekstremnijih mjera koje Izrael provodi na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalem, otkako je okupacija počela u 1967.".

Izraelske snage sigurnosti u više su navrata branile tu politiku kao mjeru odvraćanja. Pravni eksperti, ipak, tvrde da je to mjera odmazde kojom se krši međunarodno pravo, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.