POZIV

Papa Franjo opet poziva na ukidanje smrtne kazne

Izrazio žaljenje zbog toga što se u svijetu događaju proizvoljne egzekucije bez pravednog suđenja

Papa: Upisao kategoričko protivljenje smrtnoj kazni. Arhiv

Index.hr

17.12.2018

Papa Franjo kritizirao je danas egzekucije koje se provode u nekim državama izvan okvira pravosudnog sistema.

Primivši u audijenciju delegaciju Međunarodne komisije protiv smrtne kazne iz Madrida, Papa, koji danas slavi 82. rođendan, izrazio je žaljenje zbog toga što se u svijetu događaju proizvoljne egzekucije bez pravednog suđenja.

Riječ je o namjernim ubistvima koje čine državni akteri, koje se često prikazuje kao sukobe s navodnim delinkventima ili kao neželjenu posljedicu razumne, nužne i proporcionalne sile kako bi se zaštitilo građane - rekao je Papa, ne imenujući nijednu državu posebno. 

Papa je u avgustu prvi put u katekizam (Zbirku izjava) Katoličke crkve upisao kategoričko protivljenje smrtnoj kazni i pozvao Crkvu da se angažira na ukidanju svuda u svijetu. Istaknuo je da "legitimna odbrana nije pravo nego obaveza". 

"Amnesty International" je prošle godine zabilježio najmanje 2.591 smrtnu presudu u 53 zemlje i gotovo 1.000 egzekucija, isključujući Kinu, koja svoje podatke ne objavljuje. Više od dvije trećine zemalja u svijetu ukinulo je smrtnu kaznu.

Papa je pozvao članice UN-a koje su odlučile uvesti moratorij na smrtnu kaznu da je ukinu.

Usprotivio se, također, doživotnoj kazni zatvora, ocijenivši da one "oduzimaju mogućnost moralnog i egzistencijalnog otkupljenja" i da su "oblik prikrivene smrtne kazne".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.