SVIJET

Tramp i Kongres imaju pet dana za dogovor o gradnji zida na granici s Meksikom

Ogroman broj službenika će ostati bez plaća

Tramp i Kongres još nemaju sporazum o pitanju gradnje zida. Arhiv

Index.hr

17.12.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i Kongres, posvađani zbog njegovog prijedloga za gradnju zida na granici s Meksikom, a imaju samo pet dana za postizanje dogovora prije nego što zbog isteka privremenog finansiranja vlade četvrtina javnih službenika ostane bez plaća.

Američki predsjednik je finansiranje graničnog zida, što je bilo njegovo predizborno obećanje, proglasio najvažnijim pitanjem u sklopu postizanja dogovora u Kongresu o federalnoj potrošnji prije nego 21. decembra istekne dvosedmični rok o privremenom finansiranju federalne vlade. Tramp od Kongresa za zid traži pet milijardi dolara.

To je tek manji dio od oko 450 milijardi dolara koja treba odobriti Kongres kako bi se osiguralo finansiranje nekoliko vladinih agencija koje će u suprotnom 21. decembra ostati bez novca.

Najveći dio administracije ima osiguran budžet do septembra iduće godine, uključujući vojsku, zdravstvene i školske ustanove te one koje brinu o ratnim veteranima.

Tramp je prošle sedmice rekao da je spreman zaobići Kongres i angažirati američku vojsku na izgradnji zida na granici između SAD i Meksika, čak i ako zastupnici ne podrže finansiranje izgradnje.

Nekoliko republikanskih i demokratskih dužnosnika u petak je reklo da nije ostvaren nikakav napredak u rješavanju spora, nakon što se su se Tramp i demokratski čelnici u utorak svađali zbog graničnog zida pred kamerama.

Republikanci, koji do 3. januara kontroliraju oba doma Kongresa, neće moći prikupiti 218 glasova u Zastupničkom domu za budžet koji bi uključivao Trampov zahtjev kojem se demokrati protive.

Ako privremeno finansiranje istekne 21. decembra, bez novca će ostati NASA, nacionalni parkovi, diplomatska mreža i poljoprivredni programi.

Vlada u neredu sigurno ne bi bila dobra za republikance u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, posebno ako Amerikanci budu vidjeli slike Trampa na dvosedmičnom odmoru u njegovoj raskošnoj rezidenciji na Floridi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.