SVIJET

Kanada: Otkrivena ogromna jama koja je fascinirala naučnike

Spilja je duboka najmanje 163 metra

Kanada: Senzacionalno otkriće za speleologe. You Tube

Dnevnik.hr

17.12.2018

Ogromna, još neistražena rupa u tlu otkrivena je u Kanadi, a sad je dobila i naziv po čudovištu iz ''Ratova zvijezda''. 

Kad novopronađena i neistražena spilja dobije ime po Sarlakovoj jami iz ''Ratova zvijezda'', onda možete biti sigurni da je riječ o supermasivnoj podzemnoj strukturi koju će speleolozi i naučnici istraživati dugi niz godina te otkrivati sve njene tajne.

Kanadsko resorno ministarstvo prvo je uočilo tu spilju tokom jednog od njihovih zračnih istraživanja tog područja. Nadimak spilji dali su naučnici, a on je inspiriran pješčanom jamom iz filma ''Povratak Džedaja'', originalne trilogije ''Ratova zvijezda'', a u filmu u jami živi mesoždersko čudovište Sarlak.

Sam ulaz u spilju čini ogroman otvor, s čije jedne strane utječe rijeka u obliku vodopada. Taj otvor dug je 100 i širok 60 metara. S ivice spilje pogled seže 163 metra u dubinu, što je nezabilježeno u kanadskim spiljama dosad.

Naučnici dodaju kako su šanse vrlo male da je neko tu spilju prije zvaničnog pronalaska u aprilu uopće vidio, a kamoli istražio. Naime, spomena o toj spilji nema uopće u kanadskoj planinarskoj ili speleološkoj literaturi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.