VELIKA BRITANIJA

Zastupnici napali Mej jer ne dopušta glasanje o Brexitu

Potrebno rezervno rješenje za osiguranje otvorenosti granice Irske i Sjeverne Irske

Zastupnici napali Mej. Arhiv

Index.hr

17.12.2018

Britanski zastupnici iz opozicije i vladajuće Konzervativne stranke kritizirali su u ponedjeljak premijerku Terezu Mej (Theresa May) jer nije dopustila da parlament prije božićne pauze glasa o njezinom sporazumu o Brexitu.

Mej je ponedjeljak objavila da u trećoj sedmici januara iduće godine namjerava britanskom parlamentu ponuditi na glasanje sporazum koji je o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije dogovorila u Briselu. 

Mej je u ponedjeljak rekla zastupnicima da traga za načinom da ojača utjecaj britanskog parlamenta na tzv. backstop, rezervno rješenje za osiguranje otvorenosti granice Irske i Sjeverne Irske.

Brexit se treba provesti 29. marta, ali sporazum o razlazu zaključen u novembru s Briselom nakon teških pregovora nije uvjerio zastupnike raznih političkih orijentacija, bilo da su proistalice Brexita bez ustupaka ili su za zadržavanje u europskom klubu.

Teške optužbe i napadi

Nekoliko zastupnika optužilo ju je u ponedjeljak da pokušava ugušiti raspravu i "zastrašiti" parlament tako što postavlja izbor između prihvaćanja njezina sporazuma s Bruxellesom i napuštanja EU-a bez dogovora.

Više ministara u vladi zatražilo je u ponedjeljak da se raspravi o mogućim alternativama premijerkinu dogovoru s Briselom ako ga, kako se očekuje, parlament odbije. 

Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) je podnio zahtjev nakon što je Mej najavila da parlament neće glasati o dogovoru sa EU do sredine januara, odnosno poslije 14. januara, što je više od mjesec dana kasnije nego što je prvobitno planirano.

Poraz bi povećao pritisak na premijerku, ali za razliku od zahtjeva za glasanje o nepoverenju vladi, glasanje o premijerki Mej kao pojedincu ne može da rezultira padom vlade i novim izborima.

Po svemu sudeći pred britanskom političkom elitom su burni dani u kojima će se morati pronaći konsenzus o ovom jako bitnom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.