RUSIJA

Putin želi kontrolirati glazbu: Rep degradira naciju

Na sastanku s ruskim kulturnim savjetnicima u subotu predsjednik je rekao da se rep temelji na tri stupa: seksu, drogama i prosvjedu

Putin želi skršiti svaku vrstu otpora svom režimu. Arhiv

Avaz.ba

17.12.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je plan za kontrolu repa, muzičkog žanra koji je sve popularniji među mladima u Rusiji.

Na sastanku s ruskim kulturnim savjetnicima u subotu, Putin je rekao da se rep "temelji na tri stupa: seksu, drogama i prosvjedu", prenose agencije.

Putinu nije strano gušenje prosvjeda, a njegovi komentari uslijedili su nakon nedavne državne represije ruskih muzičara. Tako je 25 Dimitrij Kuznjecov, poznatiji kao Haski (Husky), prošlog mjeseca uhićen nakon što je njegov koncert prekinut u gradu Krasnodaru, a on nakon toga održao improviziran nastup.

Državno tužilaštvo je, naime, upozorilo klub u kojem se koncert trebao održati da Haskijev nastup ima elemente "ekstremizma", što je često opravdanje koji ruski režim koristi pri represiji umjetnika.

"Propaganda za drogu"

No najveći problem koji je istaknuo s ovim muzičkim žanrom su teme zloupotrebe droge. "Propaganda za drogu" gora je nego psovke i vulgarni izrazi koji se koriste, a slušanje ove vrste muzike je "put prema degradaciji nacije", tvrdi Putin.

Stihovi njegovih pjesama uglavnom se bave korupcijom, policijskom brutalnošću i siromaštvom u Rusiji.

Haski se, prije nego je uhićen, popeo na automobil i počeo skandirati pred svojim fanovima: "Pjevat ću svoju muzika, najiskreniju muziku!" Reper je prvo dobio 12-dnevnu zatvorsku kaznu, ali sud ju je naknadno ukinuo, nakon čega je pušten.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.