SVIJET

Iranski predsjednik pokušao uhljebiti zeta u Uredu za geologiju, a onda je uslijedio val gnjeva

Kamiz Mehdizadeh na kraju podnio ostavku

Iranski predsjednik Hasan Rohani. AFP

Jutarnji.hr

17.12.2018

Zet iranskog predsjednika Hasana Rohanija (Hassan Rouhani) je u ponedjeljak podnio ostavku na mjesto direktora Ureda za geologiju, samo dva dana nakon što ga je vlada imenovala i time pokrenula kritike nepotizma u Iranu, javila je službena agencija Irna.

Tridesetogodišnji Kamiz Mehdizadeh oženio je Rohanijevu kćerku u avgustu, pišu iranski mediji. U subotu je imenovan na čelno mjesto iranskog Ureda za geologiju, u ministarstvu industrije i rudnika.

To imenovanje su Iranci žestoko kritizirali putem društvenih mreža.

- Zahvaljujem na ukazanoj časti da radim u ministarstvu, ali želim da me oslobodite te obveze kako bih nastavio znanstvene istraživačke radove - napisao je Mehdizadeh u poruci ostavke, izvijestila je Irna.

Mehdizadeh je doktorant rudarsko-geološko naftnog fakulteta i već je bio savjetnik u vladinim uredima, piše novinska agencija Tasnim bliska iranskim konzervativcima.

Iranski ministar za industriju i rudnike Reza Rahmani je samo nekoliko sati prije ostavke branio njegovo imenovanje i rekao da je izabran na temelju sposobnosti i tvrdio da to što je predsjednikov zet nije utjecalo na izbor, prenosi Irna.

Ta afera je na društvenim mrežama prokrenula kampanju protiv nepotizma pokrenutu 2017. pod hashtagom #dobri_geni, u aluziji na izjavu sina jednog političara koji je svoj poslovni uspjeh pripisao "dobrim genima" koje je naslijedio od roditelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.