SVIJET

Rusija pomagala Donaldu Trampu

Za predsjedničku kampanju 2016, u izvještaju se navodi da su Rusi pokušali da izazovu konzervativne glasače da podrže Trampa, naglašavajuci teme poput prava na oružje i imigracije

Trampova kampanja sarađivala sa Rusima u vezi sa miješanjem u izbore 2016.. Arhiv

BN TV

17.12.2018

Rusija je koristila sve najvažnije platforme društvenih mreža kako bi na glasače uticala dezinformacijama, u pokušaju da Donald Tramp (Trump) bude izabran za predsjednika SAD-a.

To piše u novom izvještaju koji je pripremljen za Senat SAD, u koji je uvid imao dnevnik "Washington post", prenosi danas "Glas Amerike".

U pomenutom izvještaju se navodi da su Rusi, koji su radili za grupu zvanu Agencija za istraživanje interneta (IRA), započeli sa eksperimentima na društvenim mrežama, kako bi prvo uticali na lokalne izbore 2009. a da su proširili svoje operacije na izbore u SAD 2013. koristeci Twitter, a zatim i druge popularne društvene mreže YouTube, Facebook i Instagram.

Za predsjedničku kampanju 2016, u izvještaju se navodi da su Rusi pokušali da izazovu konzervativne glasače da podrže Trampa, naglašavajuci teme poput prava na oružje i imigracije, navodi se u tekstu "Glasa Amerike".

U isto vrijeme, ruski operativci slali su afroameričkim glasačima ali i drugim grupama poput liberala, žena, muslimana, Latinoamerikanaca i veterana, poruke i druge informacije sa ciljem da ih zbune u vezi sa izbornim procesom, uključujuci i pogrešne informacije o tome kako da glasaju.

- Ono što je sigurno jeste da su sve te poruke jasno imale za cilj da idu u korist Republikanskoj partiji i posebno Donaldu Trampu - navodi se u izvještaju koji prenosi "Washington post".

U izvještaju se također kaže da se društvene mreže preobražavaju iz nečega što je alat za "dijeljenje kolektivne kritike i koordinaciju građanskog angažovanja", u prijetnju demokratiji koja dolazi od "lukavih političkih savetnika" i "političara, u demokratijama i diktaturama podjednako".

"Washington post" piše da Facebook i Google nisu imali komentare povodom ovog izvještaja, ali je Twitter saopćio da je sproveo "značajne korake poslije izbora 2016, kako bi ojačao svoju digitalnu odbranu", prenosi "Glas Amerike".

Sjedinjene Američke Države su podigle krivične optužnice protiv ruske Agencije za istraživanje interneta zbog miješanja u kampanju 2016.

Specijalni tužilac Robert Maler istražuje da li je Trampova kampanja sarađivala sa Rusima u vezi sa miješanjem u izbore 2016.

Donald Tramp negira bilo kakvu saradnju i naziva Malerovu istragu "lovom na vještice", kaže se na kraju teksta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.