PEKING

Kineski predsjednik pozvao na daljnju provedbu reformi

Moramo nepokolebljivo pojačati razvoj državne ekonomije dok nepokolebljivo ohrabrujemo napredak države

Jinping: Moramo nepokolebljivo pojačati razvoj državne ekonomije. Arhiv

Srna

18.12.2018

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jingping) pozvao je na daljnju primjenu reformi u govoru povodom 40 godina od liberalizacije tržišta ove zemlje.

U obraćanju koje je trajalo skoro sat i po, Si je podržao koncept državne ekonomije i razvoja privatnog sektora i rekao da će Kina pojačati napore u pravcu otvaranja i provođenja najvažnijih reformi.

- Moramo nepokolebljivo pojačati razvoj državne ekonomije dok nepokolebljivo ohrabrujemo, podržavamo i usmjeravamo razvoj privrede koja nije državna - rekao je kineski predsjednik u Velikoj narodnoj palači.

Kina je prije 40 godina pokrenula proces "reformi i otvaranja" pod rukovodstvom lidera Denga Sjaopinga (Xiaopinga), što je dovelo do velikog industrijskog razvoja i napredovanja do druge po veličini ekonomije u svijetu.

Si je potvrdio lidersku ulogu Komunističke partije u svim društvenim aspektima i rekao da reforme trebaju biti u skladu sa općim ciljevima unapređenja socijalističkog sistema sa kineskim karakteristikama.

- Otvaranje donosi napredak, a zatvarnje vodi u nazadovanje - naglasio je kineski predsjednik.

On je obećao da se njegova zemlja neće razvijati na račun drugih država, ali da Kini, kao globalnoj supersili, niko neće moći da govori šta treba da radi.

Si je rekao da se Kina, uprkos velikom privrednom rastu, nikada neće zalagati za ostvarivanje globalne hegemonije i ukazao na doprinos svoje zemlje "zajedničkoj budućnosti čovječanstva".

Kineski predsjednik je naglasio da je njegova zemlja "promoter svjetskog mira" i "branilac međunarodnog poretka", te da ima "vodeću ulogu u rješavanju pitanja klimatskih promjena".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.