Evropska unija se dogovorila o smanjenju ispuštanja ugljendioksida iz automobila

POLITIČKI KOMPROMIS Odlučeno nakon teških pregovora

Evropska unija se dogovorila o smanjenju ispuštanja ugljendioksida iz automobila Automobilska industrija se veoma mobilizirala tokom čitavog procesa donošenja teksta upozoravajući na opasnost za zapošljavanje

Pregovarači zemalja EU i Evropskog parlamenta dogovorili su se da će do 2030. smanjiti emisiju ugljendioksida iz novih automobila za 37,5 posto, nakon teških pregovora, saopćila je u ponedjeljak Evropska komisija.

Taj politički kompromis, koji još treba dobiti službenu potvrdu ministara EU i Evropskog parlamenta, koji će održati plenarno zasjedanje, dolazi dva dana nakon završetka COP24 u Poljskoj, na kojem međunarodna zajednica nije uspjela u pokušaju da se dogovori o novim ambicijama u borbi sa klimatskim promjenama. 

Postignuta nagodba je na pola puta između stajališta zemalja članica, koje su konzervativnije, i Parlamenta. Uz to je strožija od prijedloga Evropske komisije. 

Pregovarači su se dogovorili da će se do 2030. smanjiti ispuštanje ugljendioksida za 37,5 posto u odnosu na 2021. Evropsko izvršno tijelo je predložilo 30 posto, a Evropski parlament 40 posto.

Automobilska industrija se veoma mobilizirala tokom čitavog procesa donošenja teksta upozoravajući na opasnost za zapošljavanje.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH