ODLUKA

Usvojena rezolucija o problemu militarizacije Krima

Za dokument je glasalo 66 država, 19 se izjasnilo protiv, a 72 su bile uzdržane, prenijele su agencije

Generalna skupština UN-a odbacila amandmane koje su predložili Iran i Sirija. Arhiv

Srna

18.12.2018

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju, na prijedlog Ukrajine, o "problemu militarizacije" Krima i voda Azovskog i Crnog mora.

Za dokument je glasalo 66 država, 19 se izjasnilo protiv, a 72 su bile uzdržane, prenijele su agencije. 

U rezoluciji se navodi da je prisustvo ruske vojske na Krimu kontradiktorno nacionalnom suverenitetu, političkoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine. U dokumentu je osuđena Rusija zbog gradnje mosta preko Kerčkog moreuza.

Generalna skupština je, istovremeno, odbacila amandmane koje su predložili Iran i Sirija s ciljem da se dokument uravnoteži i da se unesu reference na Minske sporazume. Zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN-u Dmitrij Poljanski naglasio je da se većina država uzdržala od glasanja "ne želeći da imaju bilo šta sa štetnom idejom Ukrajine". 

Poljanski je rekao da, kao rezultat ove odluke, "režim u Kijevu dobiva nove signale da je sve dozvoljeno i da će sve biti oprošteno, a da će Rusija biti optužena za sve grijehe".

On je dodao da rezolucije usvojene uz pomoć zapadnih sponzora Ukrajine "neće promijeniti ništa na Krimu i oko njega". 

- Ključ za rješavanje svih regionalnih problema leži u Kijevu ili u Vašingtonu, odakle se Kijev kontrolira - naglasio je ruski diplomata.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.